Početna Gradske teme Premošćavanje kanala DTD na Bulevaru Evrope u završnoj fazi

Premošćavanje kanala DTD na Bulevaru Evrope u završnoj fazi

obilazak-mosta-na-kanalu_660x330

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević danas je, zajedno sa direktorom Javnog preduzeća “Zavod za izgradnju Grada” Goranom Višnjićem, obišao radove na izgradnji mosta preko Kanala DTD na trasi Bulevara Evrope.
Vučević je tom prilikom rekao da je izgradnja tog mosta predstavlja jednu od najznačajnijih investicija iz ovogodišnjeg Programa uređivanja građevinskog zemljišta gradskog Zavoda za izgradnju.

“Uverili smo se da su radovi na trasi Bulevara Evrope u završnoj fazi. Najteža deonica tj. premošćavanje mosta na Kanalu DTD ide po planiranoj dinamici. Raduje me da se radovi izvode u punom kapacitetu, da su uposlena gradilišta i verujem da ćemo do kraja godine završiti sve predviđene poslove koji se tiču Grada Novog Sada”, rekao je Vučević.

On je dodao da je gradska administracija u stalnom kontaktu sa Putevima Srbije od kojih se, kako je kazao, očekuje završetak radova na severnom kraku auto-puta Beograd – Subotica što će omogućiti priključenje Bulevara Evrope na auto-put.
“Ovo je veliki projekat u koji je Grad krenuo pre nekoliko godina i nećemo se na tome zaustaviti jer su u 2015. godini pred nama mnogi kapitalni infrastrukturni projekti”, istakao je Vučević.

Direktor JP “Zavod za izgradnju grada Novi Sad” Goran Višnjić rekao je novinarima da će budući most biti dug 176 metara, širok oko 30 metara, imaće četiri saobraćajne trake, te obostrane pešačke staze širine tri metra i biciklističke staze širine dva metra, a da će javno osvetljenje osvetljavati celu konstrukciju mosta.

Trenutno je spojena konstrukcija mosta, odnosno završeni su radovi na izgradnji konstrukcije desnog dela mosta preko Kanala DTD, gledajući iz pravca grada. Završeni su delovi prilazne konstrukcije mostu od prenapregnutog armiranog betona, a u toku su radovi na izradi prilaznih konstrukcija mostu koje se izvode sistemom “armirane zemlje”, što podrazumeva izradu nasipa od peska sa postavljanjem vertikalnih betonskih panela.

“Pošto su se stekli svi uslovi, ovih dana takođe počinju radovi na izgradnji drugog dela mosta – leve strana. Prema trenutnoj dinamici kompletan završetak mosta očekujemo do kraja jula”, rekao je Višnjić.

Radovi na mostu su počeli 1. avgusta 2014. godine, izvođači su firme AD “Energoprojekt niskogradnja” iz Beograda i DOO “West-gradnja” iz Šapca, a ugovorena vrednost posla je 656.838.785 dinara.

Naporedo sa radovima izvode se aktivnosti na izgradnji saobraćajnice od Primorske ulice do autoputa. Privodi se kraju izgradnja atmosferske kanalizacije a trenutno su u toku zemljani radovi duž cele deonice kao priprema za izgradnju kolovozne konstrukcije koja će prema projektu biti dužine oko 1800 metara i širine dva puta po 7,5 metara.

Autor: Tanjug, RTV
Foto: Grad Novi Sad