Početna Gradske teme Preventivni zdravstveni pregledi od sutra u Domu zdravlja na Limanu III

Preventivni zdravstveni pregledi od sutra u Domu zdravlja na Limanu III

 

Preventivni zdravstveni pregledi biće organizovani narednih 10 nedelja u Domu zdravlja na Limanu III, tačnije u prizemlju upravne zgrade.

Svakog utorka i četvrtka, od 7 do 10 časova, svi zainteresovani građani će moći da obave pregled kod kardiologa, EKG monitoring, antropometrijsko merenje (standardnim metodama) i određivanje ITM (indeksa telesne mase), fizikalni pregled i laboratorijsku analizu šećera, holesterola i triglicerida.

Za preglede ne treba ni uput, ni zdravstvena knjižica.

Prvi preventivni pregled je u utorak, 7. novembra.

Po završetku svih analiza, svaki građanin će u pisanoj formi dobio nalaz o svom zdravstvenom stanju sa preporukom o daljim koracima, ukoliko se otkrije neki od faktora rizika ili se korisnik ne leči adekvatno. Svi podaci dobijeni na osnovu evidencionog lista i anketnog upitnika će se obraditi na kraju projekta.

Pregledi su deo projekta “Svi za novosadsko zdravo srce”, koji Dom zdravlja “Novi Sad” sprovodi već četvrtu godinu za redom. Cilj projekta je da se ukaže na faktore rizika (gojaznost, povišeni holesterol, triglierida i šećer u krvi, nepravilnu ishranu, visoki pritisak, pušenje, nedovoljnu fizička aktivnost) jer se samo na taj način može smanjiti obolevanje od infarkta miokarda i moždanog udara od kojeg umire svaki drugi Novosađanin.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay