Početna Gradske teme Prvi urbani džepovi se prave na Detelinari i u Kovilju

Prvi urbani džepovi se prave na Detelinari i u Kovilju

Uprava za građevinsko zemljište je raspisala tender za izradu tehničke dokumentacije za Detelinaru i Kovilj, gde će biti uređeni prvi urbani džepovi u okviru projekta Evropske prestonice kulture 2021, saznaje 021.rs.

Ukoliko tender uspe, na osnovu ove dokumentacije Novi Sad će sa po četiri miliona dinara finansirati uređenje prva dva urbana džepa.

U konkursnoj dokumentaciji predlog za novi izgled lokacija oslanja se na rešenja koja su osvojila prva mesta na arhitektonskom konkursu.

Kada je u pitanju Detelinara, odnosno prostor u Rumenačkoj ulici koji obuhvata blok kod Pasterove ulice, planira se uređenje zelene površine koja trenutno nema namenu. Ona će dobiti sadržaj u vidu “mega strukture”, dečija i spotska igrališta, dodatno zelenilo i prateći urbani mobilijar (klupe, kante za otpatke i slično).

Druga lokacija se odnosi na Kovilj i sređivanje Trga oslobođenja koji trenutno služi kao neuređena pijaca. Prema predloženom rešenju, prostor će se preurediti u zelenu oazu sa pijacom i parkingom.

Fondacija “Novi Sad 2021” je na nedavno završenom konkursu odabrala i arhitektonska rešenja za Južni Telep i Sremsku Kamenicu, tako da se može očekivati da UGZI i za njih uskoro raspiše tendere.

Prema planu za Evropsku prestonicu kulture, do 2021. godine 46 lokacija u Novom Sadu i okolini postaće uređeni “urbani džepovi”.

Izvor: 021.rs