Početna Gradske teme Produžava se “zeleno” za pešake na semaforima kod Futoške i Cara Dušana

Produžava se “zeleno” za pešake na semaforima kod Futoške i Cara Dušana

Savet za osobe sa posebnim potrebama na današnjoj sednici razmatrao je odgovor Uprave za građevinsko zemljište i investicije povodom zahteva Saveta za određivanje stručnog lica u vezi sa radom semafora.

Kako se navodi u saopštenju, zeleno svetlo na semaforima na pojedinim raskrsnicama kao što su oni kod Banovine ili Futoške pijace, ne može duže da radi, dok će na drugim lokacijama biti produženo vreme rada.

“Brzina kretanja pešaka na pešačkim prelazima je po standardu od jedan do 1,2 m/s, i imajući u vidu režim i gustinu saobraćaja imamo da semafor koji je na raskrsnici Bulevara Mihajla Pupina – Žarka Zrenjanina, nema mogućnost produženja trajanja zelenog svetla za pešake. Bulevar Oslobođenja – Jevrejska – Futoška ima četiri različita programa tokom dana, zeleno za pešake traje oko 20 sekundi osim tokom noći to jest posle 21 čas pa do pet časova ujutru i planirano je da se u narednom periodu izmeni noćni program kao i da ga aktiviramo nakon 23 sata.

Na raskrsnici Futoški put – Hajduk Veljkova – Cara Dušana u narednom periodu se planira izmena rada semafora i ima mogućnost produženja od četiri do šest sekundi. Na semaforu Narodnog fronta – Šekspirova, povećano je zeleno vreme za pešake na 15 sekundi, a za pešački prelaz u centru Rumenke, gde je dužina trajanja zelenog svetla osam sekundi i zaštitno vreme 10 sekundi, mišljenja smo da je to vreme dovoljno”, naveli su u UGZI-ju.

Savet nije doneo poseban zaključak, nego je samo konstatovao informaciju.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay