Početna Gradske teme Pri kraju radovi u tunelu kod Čortanovaca

Pri kraju radovi u tunelu kod Čortanovaca

0

Na delu brze pruge Beograd-Budimpešta od Stare Pazove do Novog Sada, rekonstrukcija pruge je uveliko u toku i do sada je položeno 17 kilometara šina za velike brzine.

Sedam meseci pre radova na otvorenoj pruzi, tačnije 11. avgusta 2017. godine, RŽD international je započeo izgradnju tunela i vijadukta u Čortanovcima, najzahtevnijih infrastrukturnih objekata na delu pruge između Beograda i Novog Sada.

Portparol Infrastrukture železnice Srbije Nenad Stanisavljević kaže za “Dnevnik” da je posle završenog osiguranja izlaznog i ulaznog preduseka tunela od klizišta, u aprilu 2018. godine počeo iskop tunela, koji se sastoji od dve cevi, dugih po 1,1 kilometar.

“Iskop se obavlja s obe strane tunela i u obe tunelske cevi, što znači da se radovi u tunelu odvijaju iz četiri različita smera istovremeno. Izgradnju tunela čini primarna i završna konstrukcija. Primarna konstrukcija se obavlja u tri faze po vertikali. Zaključno s martom 2019. godine, iskop prve faze tunela završen je u dužini od 925 metara, druge faze u dužini od 600 metara i treće u dužini od 563 metra. Treća faza predstavlja iskop punog profila tunela, što znači da je kompletno probijeno ukupno 563 metra tunela u odnosu na ukupnu dužinu, a nedavno je počela izrada završne konstrukcije tunela”, rekao je Stanisavljević.

Vijadukt na koji će vozovi velikih brzina izlaziti direktno iz tunela, dug 2,9 kilometra, nosiće 59 stubova, od kojih će najviši biti 28 metara. Završeni su svi temelji stubova i do sada su u potpunosti izgrađena 32. Ostali su većinom u završnoj fazi izrade. Započeta je i izrada horizontalne konstrukcije vijadukta preko 59 stubnih mesta, koja se oslanja na temelje od šipova s gredama. Naspram prvih 20 stubnih mesta izrađena je konstrukcija za zaštitu od klizišta, koja je takođe utemeljena na šipovima.

Stanisavljević napominje da izgradnja vijadukta i tunela toku u skladu s predviđenom dinamikom. Celokupna rekonstrukcija i modernizacija pruge, po ugovoru, treba da bude završena u novembru 2021. godine. Vrednost posla je 337,6 miliona dolara i finansira se iz ruskog kredita.

U toku gradnja vijadukta kod Beške i podvožnjaka kod Inđije

Prema informacijama iz Infrastrukture železnice Srbije, duž cele trase demontirana je kontaktna mreža, a i dalje traje demontaža šinskih polja. Počinje izgradnja stubova za novi vijadukt kod Beške, a u toku su i pripreme za početak gradnje još jednog vijadukta u blizini stanice u tom mestu.

Završena su tri propusta između Inđije i Beške, a u toku je i izgradnja podvožnjaka na ulazu u stanicu Inđija, kao i pešačkih pothodnika u stanicama Inđija i Sremski Karlovci. Na otvorenoj pruzi radovi su počeli 16. marta i povereni su ruskoj kompaniji RŽD internešenel.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay