Početna Gradske teme Prigovor na tender za elektronski sistem naplate GSP-a

Prigovor na tender za elektronski sistem naplate GSP-a

0

Gradski prevoznik je primio jedan prigovor na tender za elektronski sistem naplate pre otvaranja ponuda, ali nije zaustavio postupak do rešenja žalbe.

U GSP-u za “021”navode da im zakonski propisi o javnim nabavkama ostavljaju mogućnost da zaustave postupak ili da ga nastave, a da su odlučili da ne bude prekida, iako je stigao prigovor.

Ko je podneo prigovor nije poznato, a u obaveštenju od 6. januara o podnetom zahtevu za zaštitu prava ponuđača se kaže da se osporava sadržina konkursne dokumentacije.

Takođe, pomeren je i rok za dostavljanje ponuda sa 10. na 13. januar zbog izmene konkursne dokumentacije i to na osnovu pitanja ponuđača oko tenderske dokumentacije.

Baš iz ovih dokumenata se može i videti verovatni razlog za prigovor na tender, jer je jedan od ponuđača tražio da se pomeri rok za izradu i implementaciju sistema elektronske naplate od 60 dana, navodeći da je to prekratak rok i da može da ga ispuni samo ponuđač koji je jesenas dobio posao na tenderu kod GSP-a za iznajmljivanje 105 uređaja za prodaju karata.

GSP je uvažio prigovor i pomerio rok sa 60 na 75 dana. Podsetimo da su jesenas na tenderu i rok od 10 meseci posao iznajmljivanja 105 prenosivih elektonkih mašina za prodaju karata, nešto poput mini fiskalnih kasa, dobili Telekom Srbija i Bus Logic iz Požarevca po ceni od 4,9 miliona dinara. U tenderu koji bi trebalo da GSP omogući uvođenje elektronskog sistema naplate se traži baš 105 uređaja za autobuse koji služe za prodaju i validaciju karata.

Dodajmo i da je “021” uvidom u tenderski postupak primetio i da bar jedan od potencijalnih ponuđača spori što GSP insistira na softveru koji mora da bude na osnovu trenutno popularnih mobilnih softverskih platformi kao što su Android 7.0+ ili iOS, tako da i tu može ležati razlog za prigovor.

Podsetimo da je nabavka elektronskog sistema naplate osmi pokušaj GSP-a da uvede novi moderni sistem naplate prevoza. Vrednost nabavke je 65 miliona dinara, što je polovina provobitno planirane sume u planu poslovanja za ovaj posao što je posledica jer je uprava GSP odlučila da novi sistem kupi samo za gradske linije.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay