Početna Gradske teme Prijave za festival “Dunavska sonata”

Prijave za festival “Dunavska sonata”

Festival “Dunavska sonata” biće održan 4, 11. i 18. avgusta na gradskoj plaži Štrand.

Cilj festivala je da se i ove godine okupi veliki broj mladih i talentovanih muzičara, koji bi se predstavili delima klasične muzike, a najlepša novosadska plaža pretvori u koncertnu dvoranu na otvorenom.

Pravo učešća imaju svi muzičari iz Vojvodine stariji od šest godina.

Oni se mogu predstaviti samostalno, uz pratnju korepetitora, ili u sastavima (duo, trio, kvartet).

Za učešće na festivalu mogu se prijaviti akapela horovi, kao i metal i rok sastavi koji će odsvirati dela klasične muzike u prilagođenom aranžmanu.

Svi zainteresovani muzičari, koji ispunjavaju date uslove, mogu se prijaviti na zvaničnu audiciju, slanjem kratke biografije i nazivom kompozicije kojom bi se predstavili na festivalu. Audicija će biti održana 23. aprila, a odlukom stručnog žirija biće napravljena selekcija u tri kategorije:

– Deca do 12 godina uzrasta
– mladi do 20 godina
– odrasli stariji od 20 godina.

Pobednike u svakoj od kategorija čeka novčana nagrada od 100 hiljada dinara, koja je zamišljena kao podsticaj za njihov profesionalni razvoj.

Rok za prijave je od 10. marta do 10. aprila.

Festival “Dunavska sonata” postoji od 2015. godine, održava se leti, na plaži, petkom od 19 sati kada je ulaz za sve posetioce besplatan. Ovaj festival jedinstven je i po tome što promoviše elitnu kulturu na nesvakidašnji način, pružajući priliku svim uživaocima klasične muzike da svoja omiljena dela dožive u sasvim drugačijem ambijentu. Upravo zato, pokazao se jednako omiljenim, kako među decom, tako i među starijom publikom. Tome svedoče i njihove godine. Najmlađi učesnik imao je imao pet godina, a najstariji 68. Do sada je na festivalu učestovalo preko stotinu učesnika.

Izvor: RTV