Početna Gradske teme Prijemni ispit za fakultet: Pripremna nastava do 30.000 dinara

Prijemni ispit za fakultet: Pripremna nastava do 30.000 dinara

0

class-377117_1920

Dvočasi iz matematike, srpskog i engleskog, kod nastavnika koji drže časove, koštaju od 850 do 1.200 dinara. Hemija i biologija su malo skuplje, najmanje 1.000 dinara, koliko koštaju i časovi fizike. Nasuprot ovim privatnim časovima, pripremna nastava na fakultetima Novosadskog univerziteta ili je besplatna, ili košta od 10.000, koliko je na Fakultetu sporta, do čak 30.000 dinara, koliko je na Medicinskom fakultetu.

Ferenc Bagi, prodekan za nastavu na Poljoprivrednom fakultetu, kaže da se pripremna nastava na tom fakultetu iz matematike, hemije, ekonomike i biologije, održava 12. i 19. marta, 2. i 9. aprila i 11. juna.

Kandidati već sada u holu fakulteta mogu kupiti zbirku zadataka za prijemni, koja košta 300 dinara. To je zbirka sa 200 pitanja, od kojih se 20 izdvaja za prijemni ispit, i koja se prelaze na pripremama za prijemni. Ponekad su razlike među kanidatima minimalne, pa nijanse odluče ko će upisati, ali smatram da se za oko mesec dana dobre koncentracije prijemni ispit može temeljno pripremiti – kaže Bagi.

Priprema iz matematike i hemije besplatna je na Tehnološkom fakultetu i održava se od aprila do juna, ali i na Prirodno-matematičkom fakultetu gde je iz matematike počela 30. januara, i zaintersovani se i dalje mogu priključiti, a iz hemije počinje 20. februara i iz oba predmeta održava se subotom.

Jelena Spasojević, sa Departmana za hemiju, kaže da se kandidati, osim učenja, na pripremama upoznaju sa profesorima i budućim kolegama, ali i steknu naviku da dugo sede i slušaju predavanja.

Potrebno je samo da budući brucoši dođu u odgovarajući kabinet na pripremu, a informacije o tome mogu pronaći na našem sajtu, oglasnim tablama na fakultetu ili zvaničnoj Fejsbuk stranici. Naše iskustvo pokazalo je da je uz ovu pripremu potrebno učiti još nekoliko sati nedeljno i ne bi trebalo da bude problema na prijemnom ispitu – kaže Spasojević.

Tijana Pokrajac, stručna saradnica za marketing na Fakultetu tehničkih nauka, kaže da pripremna nastava iz matematike na ovom fakultetu košta 12.500 dinara i obuhvata 40 časova. To su kursevi koji se održavaju vikendom, dok maturanti idu u školu, a kada se raspuste organizuje se intenzivni kurs u istom trajanju, ali se održava svaki dan.

Svake godine prijavljuje se sve više kandidata, pa verujemo da je ova nastava veoma korisna. Uspeh na prijemnom zavisi i od predznanja učenika, pa je nekome potrebno samo da pogleda zbirku, da vidi na koje oblasti da obrati pažnju, neko se priprema pola godine, neko dva meseca. Prethodna prijava nije potrebna, dovoljno je samo da kandidati dođu u kabinet objavljen na sajtu ili u hol fakulteta odakle će ih asistenti rasporediti po učionicama – izjavljuje Pokrajac.

Pripreme se naplaćuju i na Fakultetu sporta. Cena se godinama nije menjala, pa će verovatno i ove godine biti 10.000 dinara. Prijave su krajem maja, a pripreme se održavaju u junu. Profesor Boris Popović, koordinator priprema, kaže da se kandidati upoznaju sa tehnikama sportova, poligonom svestranosti, ritmikom, ali naglašava da se plivanje ne može naučiti na pripremama, već samo poboljšati tehnika, i da je pre priprema potrebno da kanidat trenira sam, da bude u kondiciji i da ima snage da izdrži fizičko opterećenje.

U nekim aktivnostima je tehnika ta koja se računa, a u nekom je potrebna snaga, i to je nešto što se godinama gradi. Na poligonu svestranosti traži se da se kandidat popne uz konopac i neko ko nikada nije mogao da uradi nijedan zgib ne može odjednom tokom priprema da se razvije i da to olako uradi. S opštim pripremama treba početi ranije, kroz neki fitnes program, ili samoinicijativnu aktivaciju poput trčanja, plivanja, vožnje bicikla. Time bi u velikoj meri kandiati sebi pomogli da im pripreme na fakultetu budu kao završnica za prijemni ispit – objašnjava profesor Popović.

Priprema nema ili se još ne zna da li će ih biti na Pravnom, Filozofskom, Akademiji umetnosti, Ekonomskom, Pedagoškom u Somboru, Tehničkom u Zrenjaninu, Građevinskom u Subotici, ali studienti sve potrebne informacije mogu dobiti pozivanjem studentskih službi, redovnim praćenjem sajtova ili zvaničnih Fejsbuk stranica fakulteta.

Takođe, u većini srednjih škola predmetni nastavnici drže dodatnu nastavu na kojoj sa maturantima prelaze gradivo potrebno za prijemne ispite.

Izvor: O Radio
Foto: Ilustracija / Pixabay.com