Početna Gradske teme Priključen novi semafor kod Mašinske škole

Priključen novi semafor kod Mašinske škole

0

Semafor na pešačkom prelazu na Bulevaru kralja Petra I, u blizini Mašinske škole danas je pušten u redovan rad, nakon što je od 6. septembra 2019. godine bio na žutom treptaču, što je uobičajena procedura. Novopostavljeni semafor radiće u detektorskom režimu, što znači da će pešaci pritiskom na taster omogućiti pojavu zelenog svetla.

– Pešački prelaz na ovoj lokaciji, koji je obeležen preko četiri saobraćajne trake, do sada je bio označen samo horizontalnom i vertikalnom signalizacijom, što nije dovoljno za pružanje maksimalne bezbednosti svim učesnicima u saobraćaju. Zbog velike gustine saobraćaja, više saobraćajnih traka po smeru, neposredne blizine javnih ustanova i intenzivnih pešačkih kretanja, postojala je opravdana potreba za bezbednijim i efikasnijim regulisanjem saobraćaja postavljanjem svetlosne signalizacije na ovom pešačkom prelazu – navedeno je u saopštenju Gradske uprave za zemljište i investicije.

Kako pojašnjavaju, novi pešački semafor radiće u režimu najave, što znači da će pešaci pritiskom na taster omogućiti pojavu zelenog svetla radi bezbednog prelaska preko ulice. Takođe, postavljeni su i displeji koji će odbrojavati vreme trajanja crvenog i zelenog svetla. Pritom će ovaj semafor raditi u koordinaciji sa semaforom na raskrsnici sa Gagarinovom ulicom, što će omogućiti veći protok saobraćaja na Bulevaru kralja Petra I.

– Postojeće razdelno ostrvo je srušeno i izgrađeno je novo koje se prostire u dužini od 170 metara (od Gagarinove ulice pa sve do budućeg semafora). Uveden je biciklistički prelaz, a za potrebe bezbednog kretanja slepih i slabovidih lica postavljene su ploče upozorenja i ploča vodilja – ističu u Gradskoj upravi za zemljište i investicije.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay