Početna Gradske teme Primarna separacija otpada uskoro i na Limanu

Primarna separacija otpada uskoro i na Limanu

JKP “Čistoća” će u bliskoj budućnosti na teritoriji Limana postaviti kontejnere koji su namenjeni odlaganju reciklabilnog otpada, saopšteno je u ovom preduzeću.

Kontejneri će biti plave boje, a na taj način, navode u “Čistoći”, proširiće se projekat primarne separacije otpada i na ovaj deo grada.

Dok se na Limanu ne pojave i plavi kontejneri, građani će svoje smeće odlagati u nove, zelene, kontejnere. “Čistoća” je počela sa zamenom dotrajalih kontejnera na Limanu 1 i 2, a narednih dana će isto biti učinjeno i na Limanu 3 i 4.

“Čistoća” traži firmu koja će napisati predlog projekta primarne separacije komunalnog otpada u Novom Sadu. Ovaj predlog projekta treba da bude osnov da “Čistoća” za 2019. godinu predloži Gradu izmenu programa sakupljanja otpada, naročito u oblasti primarne separacije, što je zakonska obaveza svake lokalne samouprave.

Širenje primarne separacije otpada na druge delove grada “Čistoća” je ranije najavila. U 2016. je bio pokrenut pilot-projekat primarne separacije otpada u centru grada, a njegovi rezultati su za “Čistoću” bili dobri.

– Izuzetno smo zadovoljni pilot-projektom primarne separacije otpada koji je sproveden u širem centru Novog Sada. Građani su odlično prihvatili ovaj projekat i procenat reciklabilnog otpada koji je odnošen posebnim kamionima na deponiju je povećan u odnosu na period pre početka pomenutog pilot-projekta za skoro trećinu. Taj rezultat je odličan i jasno ukazuje na uspeh pilot-projekta i potrebu da se koncept primarne separacije dalje širi. Radujemo se njegovom nastavku i širenju na ostale delove grada – rečeno je za “021” iz “Čistoće”.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here