Početna Gradske teme Svetsko priznanje za srpsku forenzičarku

Svetsko priznanje za srpsku forenzičarku

Forenzičarka Centra za sudsku medicinu Kliničkog centra Vojvodine Dragana Zgonjanin Bosić proglašena je za jednu od devet najboljih stručnjaka iz te oblasti na svetu. Kongres je održan u Seulu, a prisustvovalo mu je preko 700 učesnika iz 68 zemalja.

Intenzivan i predan rad, naučna dostignuća i istraživanja, Dragani Zgonjanin Bosić doneli su prestižno priznanje i mesto u društvu devet najboljih svetskih forenzičara. Zahvaljujući njemu, omogućena im je saradnja sa stručnjacima iz svetskih laboratorija.

Novosadska naučnica je upravo na taj način dobila priliku da intenzivira saradnju sa kolegama iz Dubaija, koja rezultira novim naučnim dostignućima.

– Imala sam uvid u sve faze obrade slučajeva. Takođe smo nastavili sa našom započetom saradnjom na oblasti novodizajniranog kita koji će nam pomoći u rešavanju nekih kriminalnih slučajeva, prvenstveno u određivanju muške komponente u delima seksualnog zlostavljanja – rekla je Dragana, stalni sudski veštak forenzičke genetike i sudskomedicinske toksikologije.

U laboratoriji za analizu DNK Dragana radi od 2003. godine, odnosno od njenog postojanja. Tamo se bavi analizama kriminalističkih slučajeva, utvrđivanjem roditeljstva i humanom identifikacijom tela obdukovanih osoba. Posebna oblast njenog interesovanja su problematični uzorci kostiju, odnosno spaljena tela i tela iz vode.

– Meni je veoma značajan rad na ovakvim uzorcima spaljenih tela i uzorcima iz kostiju, zato što su u ovoj laboratoriji i u njenom svakodnevnom radu upravo ovakvi uzorci česti. Ja bih istakla uspešnost profilisanja u ovoj laboratoriji sa takvim uzorcima koje je upravo rezultat našeg dugogodišnjeg rada – dodala je ona.

– Dragana radi vrlo osetljive analize, DNK analize u Odseku za DNK analitiku. To je jedan segment sudske medicine, odnosno centra za sudsku medicinu koji zaista smatram važnim i moram da imam tu odgovornu i pouzdanu osobu – rekao je Radenko Vuković, upravnik Centra za sudsku medicinu, toksikologiju i molekularnu genetiku.

U cilju unapređenja saradnje, stručnjaci iz Dubaija uzvratiće posetu srpskoj naučnici u februaru, gde će se zajedničkim snagama raditi na novim dostignućima i unapređenju forenzičke genetike.

Izvor: RTV
Foto: Youtube/printskrin

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here