Početna Gradske teme Princ Čarls poželeo da se u Novom Sadu provoza po Dunavcu?!

Princ Čarls poželeo da se u Novom Sadu provoza po Dunavcu?!

0

Prince Charles and The Duchess of Cornwall attend a British Asian Trust Reception

Prestolonaslednik britanske krune, princ Čarls i njegova supruga vojvotkinja Kamila, u sedmici pred nama stižu u posetu Srbiji, a put će ih, kako je planirano, 17. marta dovesti u Novi Sad i Kovilj.

Biće to velik događaj za Novi Sad. Za ove četiri godine su nam dolazili brojni ugledni gosti, predsednici, premijeri i vicepremijeri, bila je i jordanska princeza, a sada nam stiže i britanski kraljevski bračni par – kaže za “Dnevnik” novosadski gradonačelnik Miloš Vučević.

Princ Čarls će otkriti u Katoličkoj porti spomen ploču medicinskim sestrama iz Engleske, koje su pomagale našoj vojsci u Prvom svetskom ratu i posle ostale da žive i rade ovde u Novom Sadu. Kraljevski bračni par upoznaćemo i s tim šta rade deca iz Osnovne škole ‘Milan Petrović’, koje su oni pomagali kao porodica. Pokazaćemo im i neke proizvode domaće radinosti, ovdašnju kuhinju, a u zavisnosti od toga koliki će vremena princ Čarls imati, obićiće još neke objekte u gradu, nakon čega sledi poseta manastiru u Kovilju.

I Koviljčani su već čuli da princ Čarls dolazi u selo, te su ponosni na tu činjenicu.

Niko nas zvanično o poseti nije obavestio, ali čuli smo, naravno, da princ dolazi. To je velika stvar za jedno malo selo. Doduše, Kovilj i nije mali, nikome ne treba objašnjavati gde se nalazi, nema potrebe za odrednicom tipa ‘Kovilj kraj Novog Sada’ – kaže nam predsednik koviljske Mesne zajednice Mladen Vernački.

Shodno činjenici da zvanične posete samom selu ipak neće biti – jer princ će otići pravo u manastir – nema ni naročitih priprema za doček. Po rečima Vernačkog, informacije koje on ima su tipa “priča se po selu”, a po njima princ Čarls će se u manastiru upoznati sa proizvodnjom organske hrane i rakije.

Britanci su poznati po proizvodnji kvalitetnih žestokih pića, pa verovatno žele da vide kako se kod nas pravi rakija – rezonuje Vernački.

Ali, to nije sve. Od sekretarice u koviljskoj MZ dobijamo informaciju da je, što se zvaničnih informacija tiče, bio samo jedan telefonski poziv, verovatno od onih koje brinu o protokolu posete:

Tražili su da im damo kontakte Koviljčana koji se bave starim zanatima, što smo im mi i dostavili. Pretpostavljam stoga da će u manastiru biti priređena izložba rukotvorina naših meštana.

Ali, iz mnoštva informacija “priča se po selu”, najzanimljivija je svakako ona po kojoj je princ Čarls poželeo da se drvenom barkom provoza po Dunavcu! Ako to bude tako, eto prilika da princ vidi Koviljčane…

Inače, i tokom prethodne – prve i do sada poslednje posete princa Čarlsa našoj zemlji, sad već daleke 1978. godine, on je bio gost i Novog Sada. Oduševila ga je tada Petrovaradinska tvrđava, gde mu je priređen i ručak, a posebno ga je zainteresovala priča o kazaljkama čuvenog sata – zbog čega mala pokazuje minute, a velika sate. Kasnije je obišao i “Spomen zbirku Pavla Beljanskog”, pokazavši zavidno poznavanje srpske umetnosti s razumevanjem se interesujući za dela Nadežde Petrović, Save Šumanovića, Milana Konjovića, Petra Lubarde

Manje se, međutim, zna – ili je, čak, potpuno i nepoznato – da je tada još uvek mladi i medijski ne naročito eksponirani princ posetio Bečej. Naime, pored varoši novosadske, te Dubrovnika, Beograda i Igala, gde je dvadesetdevetogodišnji naslednik britanske krune razgovarao sa Titom, obišao je i ondašnji bečejski privredni gigant FADIP.

To je bila posebna priča za sve nas zaposlene u FADIP-u. Tačnije, izuzetna čast i priznanje za naše poslovne rezultate – priseća se sada devedesetogodišnji Mihajlo Šević, u to vreme direktor komercijalne službe fabrike.

Nikada u karijeri nisam omalovažavao bilo koji posao i delio ih na važne i nevažne, ali ako bih baš morao da izdvojim neki od njih, onda je to, svakako, strateško partnerstvo s britanskom kompanijom ‘Danlop’. Bilo je to prvo ulaganje engleskog kapitala u Jugoslaviji. Nama je taj posao obezbedio najsavremeniju opremu i tehnologiju za proizvodnju hidrauličnih cevi svetskog kvaliteta. Rezultati te saradnje prevazišli su sva očekivanja, pa se i sam princ Čarls zainteresovao za posao koji donosi toliki profit na tržištu – navodi Šević, koji u i “najveći krivac” što je došlo do partnerstva “Danlopa” i FADIPA.

Princ Čarls posetio je pogon bečejske fabrike na novoj lokaciji u Industrijskoj zoni. Bio je to petak, 27. oktobar 1978. godine. Tadašnji generalni direktor kompanije Mihajlo Ikač u pratnji saradnika dočekao je visokog gosta na parkingu ispred fabričke kapije.

Princ je bio prijatno iznenađen, što nije krio, poslovnim rezultatima koje je izrodilo partnerstvo britanske i jugoslovenske kompanije. To je, saznali su kasnije “fadipovci”, preneo i drugu Titu. A kako i ne bi, kada je kompletna fabrika, prisećaju se “fadipovci”, zablistala. Mislilo se na svaki detalj. O samoj proizvodnoj hali ne treba trošiti reči, fabričko okruženje je zasijalo, išlo se toliko daleko, da je, za svaki slučaj, i sanitarni čvor bio uređeniji nego kada se fabrika otvarala.

Ali… uvek ima neko ali. Tako je i ostala anegdota da je princ Čarls po izlasku iz automobila i protokolarnog pozdravljanja s domaćinima, a pre ulaska u fabrički krug, pitao da li može brzo da ode do toaleta. Najbliži toalet je bio u portirskoj kući, a taj objekat nije bio u strogom režimu uređenja fabričkog kruga…

Dolazak Vindzora signal da je Srbija na svetskoj sceni

Veoma je značajno to što je Vlada Srbije pozvala princa od Velsa u državnu posetu, jer ona će sigurno ne samo poboljšati odnose između naše zemlje i Ujedinjenog Kraljevstva, nego će i poslati signal svima da je Srbija na svetskoj sceni – izjavio je za “Dnevnik” prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević.

Porašće rejting naše zemlje i svet će videti da je Srbiji stalo i da je veoma dobar domaćin. Inače, važno je istaći i to da su princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola divan par koji veoma vodi računa o ljudima, izuzetno su aktivni na humanitarnom polju i imaju mnoga interesovanja – naveo je Aleksandar II ocenjujući značaj posete naslednika krune dinastije Vindzor za razvoj srpsko-britanskih onosa, ali i za sveukupni rejting naše zemlje u svetu.

U Dvorskom kompleksu na Dedinju princ Aleksandar II sa suprugom princezom Katarinom ugostiće prinčevski par, prve predstavnike britanske krune koji će ga posetiti otkako se sin kralja Petra II vratio u zemlju. Nije zgoreg podsetiti da Aleksandra II Karađorđevića i princa od Velsa, uz to što mu je Čarlsova majka kraljica Elizabeta II kuma, vežu i bliske rodbinske veze. Uz dobro znanu činjenicu da je kraljica Viktorija bila baka naše kraljice Marije, njen unuk podseća i na ostale važne “britanske” detalje iz porodične istorije.

Deda i baba princa Čarlsa – u tom trenutku vojvoda i vojvotkinja od Jorka a potonji Kralj Džordž VI i Kraljica Elizabeta – bili su u Dvorskom kompleksu pre Drugog svetskog rata kao kumovi na krštenju moga oca Kralja Petra II. Kralj Džordž VI i njegova ćerka, onda princeza Elizabeta II, a današnja kraljica Elizabeta II, bili su meni kumovi na krštenju. Takođe, otac princa Čarlsa, Vojvoda od Edinburga, rođak je moje majke kraljice Aleksandre – navodi prestolonaslednik Aleksandar II.

Upitan šta će ovu posetu obeležiti kada je u pitanju njegov dom i doček princa Čarlsa i princeze Kamile u njemu, Aleksandar II ističe da su njegova supruga, princeza Katarina, i on “veoma srećni jer će nas Njegovo Kraljevsko Visočanstvo posetiti u Dvorskom komleksu na Dedinju u sredu popodne”.

To je velika čast za mene i moju porodicu. Mi se viđamo u Ujedinjenom Kraljevstvu, a sada smo veoma srećni jer će doći u naš dom. Nadamo se da će biti još susreta ovde u Srbiji – objašnjava Aleksandar II, koji je Dvorskom kompleksu na Dedinju vratio imidž “srpskog Versaja” kroz nekoliko svetkovina koea su okupile predstavnike kraljevskih loza i plave krvi iz mnogih zemalja sveta.

Izvor: Dnevnik