Početna Gradske teme Priprema rečnih rakova uskoro u ugostiteljskoj ponudi Novog Sada

Priprema rečnih rakova uskoro u ugostiteljskoj ponudi Novog Sada

0

Pre desetak godina u našim rekama pojavila se nova vrsta raka, koja svojim naglim širenjem preti da u potpunosti istrebi naše autohtone vrste. Iz tog razloga je pre nekoliko meseci započet projekat Tehnološkog fakulteta čija bi uspešnost mogla da smanji njihov broj i uvrsti ih u ishranu ljudi, i na taj način poveća turistički potencijal ugostiteljskih objakata.

Najbolji novosadski kuvari okupili su se da degustiraju rečne rakove, koji bi se uskoro mogli pronaći u ponudi ugostitelja. Većina njih do sada je imala iskustva u pripremi morskih rakova, te ovo za njih predstavlja pravi izazov. Ocenjivali su se pre svega miris i ukus, i imali su težak zadatak, da ocene da li je bodljobradi rečni rak dovoljno dobar za konzumaciju.

“Interesantno nam je da saznamo sve ove karakteristike kako bismo onda mogli i potrošačima, odnosno konzumentima ovog proizvoda da prikažemo, da približimo ovaj proizvod pošto nije nešto što je svakidašnje na ovom području nego i generalno”, kazala je dr Dubravka Škrobot, naučni saradnik.

Istraživanja su pokazala da su rakovi zdravi za konzumaciju, imaju nutritivni kvalitet i gastonomski potencijal. Zbog njihove rasprostranjenosti, cena na trzištu bila bi izuzetno niska, te bi se uskoro mogli pronaći u ponudi ugostitelja.

“Smatramo da je to nešto u budućnosti što bi moglo u okviru tog turističkog proizvoda da bude trend, jer ono ka čemu se sada teži jeste ta autentičnost a baš sa ovim rakovima koji su karakteristični za ovo naše podneblje i odredjene dunavske zemlje. Možemo da ga iskoristimo u kreiranju tog autentičnog iskustva i u pripremi tradicionalnih jela ali sa tim rakom”, saopštila je Maja Banjac, Prirodno matematički fakultet u Novom Sadu.

Pored upotrebe u ishrani, ovi rečni rakovi mogu se koristiti i u medicinske svrhe. Njihova ljuštura ima sposobnost upijanja teških metala iz vode i sadrži veliku količinu hitina koji se koristi u ishrani novorođenčadi.

“Ljuštura je sposobna da veže teške metale iz vode i na taj način može se poslužiti i kao filter za prečišćavanja voda. tehnološki fakultet je odradio neke analize, naše koleginice sa Tehnološkog fakulteta i ustanovili su da po pitanju kadmijuma i drugih elemenata ta sposobnost absorbcije iznosi više od 95 odsto”, rekla je dr Ivana Čabarkapa, nаučni saradnik.

Američki rak spada u invazivne vrste, koje brzim razmnožavanjem narušavaju opstanak ostalih slatkovodnih životinja. Kako bi se broj rakova smanjio, neophodna je izolacija i zakonska regulativa o njihovoj upotrebi u ugostiteljskim objektima.

Izvor: RTV
Foto: Wikipedia