Početna Gradske teme Priprema se uređenje “urbanih džepova” na Telepu i u Kamenici

Priprema se uređenje “urbanih džepova” na Telepu i u Kamenici

0

Grad je raspisao javne tendere za pripremu tehničke dokumentacije za uređenje dva “urbana džepa” – u Sremskoj Kamenici i Južnom Telepu.

Ovo su još dve lokacije koje se uređuju u okviru projekta “46 urbanih džepova”, u sklopu priprema za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine. Nedavno su javne nabavke raspisane za Kovilj i Detelinaru.

Tehnička dokumentacija radiće se na osnovu nagrađenih radova sa arhitektonskog konkursa koji je Fondacija “Novi Sad 2021” sprovela pre nekoliko meseci.

U Sremskoj Kamenici je predviđeno uređenje Trga Zmaj Jove, a na Južnom Telepu dela Šodroša.

Trg u Kamenici ima nešto više od 800 kvadrata i, osim kao autobusko stajalište, trenutno nema namenu. Nagrađenim arhitektonskim rešenjem, predviđeno je njegovo ozelenjavanje, gradnja velike drvene klupe, česme i drugog urbanog mobilijara.

Što se tiče Južnog Telepa, ovde se radi o delu plavnog područja Dunava, odnosno lokaciji koja se nalazi s druge strane nasipa na Šodrošu i tu će se, osim uređenja zelene površine, napraviti drvena konstrukcija koja će plutati na vodi i pratiti vodostaj Dunava. Taj prostor će služiti za tribine, bioskopske projekcije i slične sadržaje, dok će se deo prostora koristiti i za plivanje i vaterpolo.

Na osnovu tehničke dokumentacije, Novi Sad će sa po četiri miliona dinara finansirati uređenje ova dva urbana džepa.

Izvor: 021.rs
Foto: Konkursna dokumentacija UGZI