Početna Gradske teme Privreda očekuje nove pakete pomoći države

Privreda očekuje nove pakete pomoći države

0

Privrednici očekuju nove mere pomoći ako se pogorša zdravstvena situacija.

Za sada, prema nezvaničnim saznanjima Politike, ta mogućnost nije razmatrana jer privreda funkcioniše i rano je za razmišljanje o trećem paketu državne pomoći.

Privredna komora Srbije smatra da postoji prostor da država pomogne pojedinim sektorima privrede u slučaju pooštravanja mera za sprečavanje širenja virusa korona, a zbog toga bi bio ugrožen rad preduzeća.

Bojan Stanić, pomoćnik direktora PKS za stateške analize kaže da bi pomoć, ukoliko bude potrebna, trebalo da bude usmerena samo na preduzeća kojima je neophodna.

“Ništa nije precizirano zato što se za sada situacija razvija povoljno po privredu i nema nekih većih problema”, kaže Stanić.

Šta će biti u periodu od novembra do februara u ovom momentu je teško proceniti. Svetska zdravstvena organizacija je rekla da nema potrebe za zatvaranjem kao što je bilo u prvom talasu, dodaje Stanić.

S obzirom na to kakvo je stanje u budžetu, poznato je da nije moguće ponoviti sistemski paket kao ranije. To bi, prema njegovim rečima, prebacilo opterećenje budžeta više od 10 odsto, što je neprihvatljivo, imajući u vidu neophodnost očuvanja makroekonomske stabilnosti kao osnove poslovnog okruženja.

Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže da bi treći paket pomoći, ukoliko ga bude bilo, trebalo da bude znatno selektivniji u odnosu na prethodna dva i namenjen samo onim preduzećima koja su posebno pogođena ekonomskom krizom.

“Većina preduzeća je već sada dostigla nivo privredne aktivnosti iz prethodnog perioda i nema razloga da se njima odobrava bilo kakva vrsta pomoći. Neka opšta pomoć bi mogla da dođe u obzir samo ukoliko bi došlo do ponovnog razbuktavanja epidemije i ako bi bilo dodatnog pada privredne aktivnosti. Inače, ako se održi ovaj nivo privredne aktivnosti, trebalo bi pomoći samo ustanovama i firmama koje ne mogu da rade zbog epidemije, kao što su ustanove kulture, turističke agencije ili gradski hoteli. Ove delatnosti se sigurno neće oporaviti u narednoj godini”, kaže Arsić.

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, smatra da čak ni drugi paket ne bi bio neophodan i da zaista treba staviti tačku na državnu pomoć privredi.

“Nemamo pravo da opterećujemo buduće generacije i da dovodimo u pitanje redovnu isplatu penzija. Sasvim su bila dovoljna ova dva paketa. Kakvog smisla ima više pomagati poslodavcima u tržišnoj privredi? Pružena je dobra prilika nekim, ljudima i ko je iskoristio šansu, iskoristio ju je, ko nije, ne bi je iskoristio ni da mu država pomogne još dva puta. Ima nekih delatnosti koje su zaista zapale u probleme, država je to prepoznala i pomogla. Uvek je diskutabilno u tržišnoj privredi oduzimati od jednih i davati drugima”, smatra Savić.

Izvor: Politika
Foto: Pixabay