Početna Gradske teme Privredni sud ponovo odložio uvođenje stečaja u JKP “Stan”

Privredni sud ponovo odložio uvođenje stečaja u JKP “Stan”

jkp-stan-jpg_660x330

Privredni sud u Novom Sadu odložio je i na sedmom ročištu uvođenje stečaja u JKP “Stan”. Kao i na prethodnih nekoliko ročišta, prihvaćeno je obrazloženje predstavnika “Stana” da posebno formirana radna grupa pravi program konsolidacije firme, kao i da je u toku pregovaranje o sklapanju javno-privatnog partnerstva sa litvanskom kompanijom “Civinity” iz Kaunasa.

Novo ročište je zakazano za 26. septembar, a sindikalci u “Stanu” očekuju da se do tada reše problemi u preduzeću. U međuvremenu, u Stanu očekuju da na sednici u petak Skupština grada usvoji izmenjenu odluku o poslovanju kako bi se rešio problem sa isplatama plata.

“Od 1. aprila ove godine, po izmenama poslovanja, firma bi trebalo da broji 137 radnika od sada oko 250 zaposlenih. Zbog toga što izmene poslovanja nisu još usvojene, kuburi se s isplatom zarada. Isplaćene su samo akontacije za april, maj i jun i polovina regresa”, kaže predsednik Sindikata “Nezavisnost” Zoran Bugarski za “Dnevnik”.

Podsetimo da je početkom godine, nakon što je uveliko krenuo postupak uvođenja stečaja u “Stanu”, na osnovu inicijative dvadesetak radnika, javnosti saopšteno da je “Civinity” zainteresovan za javno-privatno partnerstvo. Iz “Stana” su naveli da partnerstvo Litvanci žele da zaključe na 25 godina i da su spremni da sve dugove preduzeća, koji premašuju 500 miliona dinara, vrate u prvih deset godina.

Pre nego što se sklopi sporazum, Grad će morati da raspiše javni poziv za javno-privatno partnerstvo, tako da postoji mogućnost da se osim firme “Civinity” javi još neka zainteresovana firma sa boljom ponudom. Za sada nema jasnih najava kada će uslediti javni poziv, a procene iz “Stana” su ranije bile da će to biti tokom ovog meseca.

Inače, tokom proteklih meseci informacija od “Civinity” skoro da nije ni bilo, a mediji su pisali da se radi o firmi koja je na prostoru EX-YU poznata po lošim poslovnim potezima.

Autor: Dnevnik/021.rs
Foto: Logo