Početna Gradske teme Privremeno obustavljena licitacija stana novosadske porodice

Privremeno obustavljena licitacija stana novosadske porodice

Sudija u krivičnom postupku protiv investitora Dušana Jonaša i poverioca N. D. doneo je privremenu meru zabrane upravljanja i prodaje stana porodice Ratić osumnjičenima, do okončanja krivičnog postupka, tako da je prodaja stana za sada obustavljena.

Goran Topić, advokat porodice Ratić, rekao je za 021 da nije naišao na razumevanje ni u parničnom ni u izvršnom postupku kod sudija i izvršitelja, pa se morao obratiti sudiji u krivičnom postupku, što je retko praksa u ovakvim slučajevima.

“Taj predmet je veoma interesantan, jer pokazuje osionost javnog izvršitelja, ne samo da prodaje tuđu imovinu što je i inače njihov posao, već da nastavlja sa prodajom u kojoj su stranke predmeti krivične istrage i osumnjičeni za krivično delo prevare u pokušaju. U pokušaju zato što ga nisu realizovali zato što dosad nisu uspeli da prodaju nijedan stan. I pored toga što sam ja dostavio izvršitelju informacije da se protiv njegovih stranaka vodi takav postupak i da bi u slučaju prodaje tog stana došlo do toga da se to krivično delo dovrši, i onda bi onaj koji je prodao stan bio ili pomagač ili saizvršilac. On je jednostavno nastavio sa namerom da to proda po svaku cenu”, objašnjava Topić i dodaje da je više puta skretao pažnju izvršitelju na neopravdanost postupka, kao i da se nada da će sada stvari napokon biti rešene.

Topić navodi da ne razume kako različiti državni organi ne ostavruju saradnju i kako na suprotne načine rešavaju jedan isti postupak koji ima više elemenata prekršaja i krivičnih dela.

“Kakav je to apsurd da jedan državni organ, u ovom slučaju javno tužilaštvo, i Osnovni sud u Novom Sadu vode postupak zbog vrlo ozbiljnog krivičnog dela, a drugi organ, koji isto istupa u ime Republike Srbije, a to je javni izvršitelj da radi suprotno tome i da radi na tome da osumnjičeni za krivično delo sprovedu krivično delo. Ja ne znam da li je u bilo kojoj drugoj državi na svetu tako nešto moguće.”

Kako je prethodno javio 021.rs stan porodice Ratić u ulici Svetislava Kasapinovića trebalo je da se nađe na licitaciji u utorak, 12. februara u 9 časova, iako su dva parnična postupka, jedan za proglašenje izvršenja nedozvoljenim, a drugi za ništavost hipoteke, još uvek u toku.

Pored toga, trenutno traje i istraga protiv investitora Dušana Jonaša koji je stavio stan Ratićevih pod hipoteku, iako ga je pre deset godina prodao, kao i protiv poverioca N. D. zbog postojanja sumnje da su, u nameri da za sebe pribave protivpravnu imovinsku koristu u iznosu iznad 1.500.000 dinara, doveli u zabludu javnog izvršitelja da proda stanove, koje su vlasnici kupili od Jonaša, ali na kojima nije uknjiženo pravo svojine.

Kako se u naredbi o sprovođenju istrage, u koju je 021 imao uvid, navodi, oni su ovu prevaru navodno učinili tako što su najpre doveli u zabludu javne beležnike da overe ugovore o zajmu sa neistinitom sadržinom, koje su međusobno zaključili Dušan Jonaš kao zajmoprimac i N. D. kao zajmodavac, po kojima je navodno izvršena pozajmica novca, a u kojima je navedeno sedam stanova kao Jonaševo vlasništvo kako bi služili kao sredstva obezbeđenja vraćanja duga.

Oni su u založnoj izjavi naveli i da stanovi nisu u svojini trećih lica, iako je ih je Jonaš kao investitor prodao još pre deset godina. Na osnovu toga na stanove je upisano založno pravo, odnosno hipoteka. Nakon navodnog isteka roka vraćanja zajma, osumnjičeni poverilac je preko javnog izvršitelja Živana Milinova pokrenuo postupak javne prodaje tih sedam stanova čija je ukupna vrednost 23.288.361 dinara. Uprkos svemu tome, Veće sudija Opštinskog suda odbacilo je prigovor Ratićevih i zahtev za odlaganje, čime je prethodno omogućen nastavak prodaje.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay