Početna Gradske teme Stan novosadske porodice na licitaciji iako je investitor pod istragom

Stan novosadske porodice na licitaciji iako je investitor pod istragom

Stan porodice Ratić u ulici Svetislava Kasapinovića naći će se na licitaciji u utorak, 12. februara u 9 časova iako su dva parnična postupka, jedan za proglašenje izvršenja nedozvoljenim, a drugi za ništavost hipoteke, još uvek u toku.

Pored toga, trenutno traje i istraga protiv investitora Dušana Jonaša koji je stavio stan Ratićevih pod hipoteku, iako ga je pre deset godina prodao, kao i protiv poverioca N. D. zbog postojanja sumnje da su, u nameri da za sebe pribave protivpravnu imovinsku koristu u iznosu iznad 1.500.000 dinara, doveli u zabludu javnog izvršitelja da proda stanove koje su vlasnici kupili od Jonaša, ali na kojima nije uknjiženo pravo svojine.

Kako se u naredbi o sprovođenju istrage, u koju je 021 imao uvid, navodi, oni su ovu prevaru navodno učinili tako što su najpre doveli u zabludu javne beležnike da overe ugovore o zajmu sa neistinitom sadržinom, koje su međusobno zaključili Dušan Jonaš kao zajmoprimac i N. D. kao zajmodavac, po kojima je navodno izvršena pozajmica novca, a u kojima je navedeno sedam stanova kao Jonaševo vlasništvo kako bi služili kao sredstva obezbeđenja vraćanja duga. Oni su u založnoj izjavi naveli i da stanovi nisu u svojini trećih lica, iako je ih je Jonaš kao investitor prodao još pre deset godina. Na osnovu toga na stanove je upisano založno pravo, odnosno hipoteka. Nakon navodnog isteka roka vraćanja zajma, osumnjičeni poverilac je preko javnog izvršitelja Živana Milinova pokrenuo postupak javne prodaje tih sedam stanova čija je ukupna vrednost 23.288.361 dinara.

Uprkos svemu tome, Veće sudija Opštinskog suda odbacilo je prigovor Ratićevih i zahtev za odlaganje, čime je omogućen nastavak prodaje. Kako za 021 kaže Tomislav Ratić, osnov za to je bio što nije nesporno dokazano njihovo pravo na stan.

“Svestan sam da smo mi pogrešili kada nismo upisali vlasništvo nad stanom, ali postoji kupoprodajni ugovor, kao i dokazi o plaćenim porezima i računima. U zakonu lepo piše da se pravo svojine stiče upisom u javnu knjigu i na drugi odgovarajući način. Vrhovni kasacioni sud već je doneo nekoliko odluka u takvim sporovima gde se priznaje kupoprodajni ugovor zaključen pre upisa u zemljišne knjige”, objašnjava Ratić i dodaje da je on uveren da bi se, kada bi stvar stigla do Vrhovnog kasacionog, spor rešio u njihovu korist.

Ipak, oni nemaju vremena da čekaju toliko, budući da je licitacija zakazana za 12. februar, a sledeće ročište za 1. mart.

Kako navodi Ratić, ovo se dešava jer je poverilac uložio prigovor na odlaganje prodaje, a oni nisu, jer nisu verovali da će do toga doći, s obzirom na to da je i izvršitelj upoznat sa istragom protiv Jonaša.

Porodici Erdeljan o kojoj je 021 ranije pisao, a čiji stan se nalazi na istoj založnoj izjavi kao i stan Ratićevih, izvršenje je odloženo, jer je njihov advokat uložio prigovor “za svaki slučaj”. Ipak, još uvek se čeka konačan ishod parnica kao i rešenje istrage protiv Jonaša i poverioca.

Ratić kaže da će, ukoliko do odlaganja ne dođe, na izvršenje doći sa komšijama, porodicom i sa drugim prevarenim vlasnicima stanova. Naime, sumnja se da postoji više zgrada i više vlasnika stanova koji su u sličnoj situaciji. Oni su se tokom prošle godine okupili i shvatili da je tridesetak porodica na sličan način obmanuto od strane istog investitora i tada su se dogovorili da će se međusobno podržavati. Ratiće će podržati i Združena akcija “Krov nad glavom Novi Sad”, koja je upravo zbog situacije sa ovim investitorom i osnovana.

Podsetimo, investitor Dušan Jonaš i poverilac N. D. uhapšeni su u oktobru 2018. godine zbog sumnje da su učinili krivično delo prevara. Za overu više založnih izjava i stavljanje sedam stanova pod hipoteku, saznalo se tek kada je jedan od stanova u ulici Branka Bajića dospeo na izvršenje.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay