Početna Kultura Gostovanje Mađarske državne opere u Srpskom narodnom pozorištu

Gostovanje Mađarske državne opere u Srpskom narodnom pozorištu

0

U Srpskom narodnom pozorištu gostovaće Mađarska državna opera iz Budimpešte u petak, 8. marta, na sceni “Jovan Đorđević”, s početkom u 19 časova.

Publika će biti u jedinstvenoj prilici da čuje goste, operske soliste koji će se predstaviti koncertnim izvođenjem Pučinijevih Boema.

Postoje legendarne opere, jedna od njih je i delo Pučinija, koje govori o životu mladih pariskih boema, gde najlepša romansa operskog stvaralaštva počinje jednom ugašenom svećom i izgubljenim ključem. Mađarska državna opera će, u koncertnom izvođenju, prikazati jednu od najlepših dela operskog repertoara, u kojem glavne uloge tumače talentovani mladi umetnici.

 

U ljubavnoj priči, koja gledaoce vodi u svet pariskih boema, glavne uloge tumače Ištvan Horvat i Oršolja Šafar, a uz njih nastupaju Atila Dobak, Žolt Haja, Andraš Kiš i Ildiko Sakač.

Da bi uloge bile što autentičnije, solisti nose kostime Tivadara Marka, iz 1937. godine, kada je opera izvedena u režiji Kalmana Nadašdija. Ovo delo je u nepromenjenom obliku, u prvobitnoj klasičnoj operskoj režiji ostalo na repertoaru do današnjih dana.

Dirigent orkestra Mađarske državne opere je Ištvan Deneš.

U okviru nacionalne turneje po zemljama dunavskog regiona, u Mađarskoj, Srbiji i Rumuniji, Državna opera gostovaće po gradovima na obali Dunava, Segedinu, Kapošvaru, Kečkemetu i drugde, dok će u Srbiji jedino nastupati u Novom Sadu.

Koncertna predstava u dva dela i četiri čina, na italijanskom jeziku.

Ulaznice su u prodaji na Biletarnici Srpskog narodnog pozorišta.

Foto: Promo