Početna Kultura Promocija romana Vladimira Tabaševića, dobitnika Ninove nagrade

Promocija romana Vladimira Tabaševića, dobitnika Ninove nagrade

Novosadska promocija romana “Zabluda Svetog SebastijanaVladimira Tabaševića, dobitnika Ninove nagrade za 2018. godinu, održaće se 21. februara u 19 sati u KS Svilari.

Pored autora o romanu će govoriti i urednik programa Jovan Gvero. Promocija se realizuje u okviru edicije književnog programa “Nova knjiga” u saradnji sa KS Svilara.

Prvim proznim delom “Tiho teče Misisipi” Tabašević se 2015. našao u užem izboru za Ninovu nagradu. Godine 2016. objavio je u Laguni roman “Pa kao”, koji ga je doveo do najužeg izbora, da bi prestižno književno priznanje osvojio za 2018. godinu svojim trećim romanom “Zabluda Svetog Sebastijana”.

Uzimajući kao podtekst priču o Svetom Sebastijanu, Vladimir Tabašević u svom novom romanu problematizuje fenomen žrtve i zablude o njoj. Zablude o nama koji “činimo dobro”, zablude o našim pravedničkim nastojanjima, zablude u kojima često držimo druge kako bi naše “spasiteljske misije” imale “publiku”. Poigravajući se sa likovima koji se samodoživljavaju kao pravednici i kao žrtve, autor ispisuje priču o ratu devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije, ali i priču o savremenim zabludama u kojima se sećanja neprestano preobražavaju.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Laguna