Početna Kultura Priznanje: Tijani Palkovljević Bugarski orden francuskog Ministarstva kulture

Priznanje: Tijani Palkovljević Bugarski orden francuskog Ministarstva kulture

0

Ministarstvo kulture Francuske odlikovalo je istoričarku umetnosti, upravnicu Galerije Matice srpske Tijanu Palkovljević Bugarski i književnog prevodioca Miloša Konstantinovića Ordenom umetnosti i književnosti, u rangu viteza, saopštila je danas Ambasada Francuske u Beogradu.

Orden dodeljuje francusko Ministarstvo kulture “osobama koje su se istakle stvaralaštvom na polju umetnosti ili književnosti i time doprineli francuskoj i svetskoj umetničkoj i kulturnoj baštini”.

Palkovljević Bugarski gotovo celu deceniju uspešno vodi Galeriju Matice srpske u Novom Sadu, koju je temeljno transformisala u savremeno koncipirani muzej u skladu sa evropskim standardima, kroz rekonstrukciju zgrade, modernizaciju programskih aktivnosti i brojna strateška partnerstva.

Posvećena je, kako se ističe u saopštenju, razvijanju svestrane saradnje u kulturi, kako u međumuzejskoj saradnji nacionalnih institucija, tako i u povezivanju na internacionalnom planu i kao rezultat posvećenog rada nastale su brojne izložbe, edukativni programi za decu i mlade, razmene izložbi i multidisciplinarna saradnja.

Na istraživačkom polju bavi se proučavanjem nacionalne umetnosti 20. veka, zaštitom i promocijom kulturnog nasleđa i muzeologijom, a veliku pažnju posvećuje projektima promocije srpskog kulturnog nasleđa u širem evropskom kontekstu, zaštiti srpskog kulturnog nasleđa u regionu i promociji evropskog nasleđa u našoj zemlji.

Miloš Konstantinović je radio na poboljšanju položaja književnog prevodilaštva u Srbiji, u tri mandata kao predsednik Udruženja književnih prevodilaca Srbije.

Orden umetnosti i književnosti ustanovljen je 1957. i ima tri ranga – viteza, oficira i komandora.

Godišnje ovo odlikovanje ponese 450 novih vitezova, 140 novih oficira i 50-ak komandora u celom svetu, što je relativno mali broj u odnosu na mnoga druga odličja i to ga čini još prestižnijim.

Orden će laureatima 12. februara uručiti ambasador Francuske Frederik Mondoloni.

Izvor: RTV/mojnovisad.com
Foto: Arhiva GMS; Novi Sad 2021