Početna Gradske teme Priznanje Univerzitetu u Novom Sadu za unapređenje saradnje sa kineskim institucijama

Priznanje Univerzitetu u Novom Sadu za unapređenje saradnje sa kineskim institucijama

0

Univerzitet u Novom Sadu dobitnik je visokog priznanja Obrazovne asocijacije za međunarodnu razmenu Kine pod nazivom 2018 Best Partner of CEAIE, za dosadašnji doprinos radu i aktivnostima Konzorcijuma institucija visokog obrazovanja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Univerzitet u Novom Sadu je u septembru 2017. godine izabran za novo sedište Sekretarijata Konzorcijuma institucija visokog obrazovanja NR Kina – CIEZ, zahvaljujući angažovanju u velikom broju aktivnosti u okviru saradnje između Republike Srbije i NR Kine u oblasti visokog obrazovanja, a u okviru kineske inicijative pod nazivom Pojas i put i Mehanizma 16+1 za saradnju NR Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope (CIEZ). Na kraju dva velika međunarodna skupa, Četvrtog sastanka konzorcijuma institucija visokog obrazovanja Kina-CIEZ i Petog dijaloga o obrazovnim politikama Kina-CIEZ, koji su održani u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu 21. i 22. septembra 2017. godine, Univerzitetu u Novom Sadu je za naredne dve godine poverena uloga Sekretarijata konzorcijuma institucija visokog obrazovanja za 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

U skladu sa planiranim ciljevima i zadacima, Univerzitet u Novom Sadu realizuje poverenu ulogu evropskog Sekretarijata konzorcijuma institucija visokog obrazovanja Kin – CIEZ u saradnji sa stalnim sekretarijatom u Kini – Obrazovnom asocijacijom za međunarodnu razmenu Kine, čiji je osnivač Ministarstvo prosvete NR Kine.

Nagrada Obrazovne asocijacije za međunarodnu razmenu Kine za izuzetan doprinos Univerziteta u Novom Sadu radu Konzorcijuma rezultat je mnogobrojnih aktivnosti Univerziteta u ulozi Sekretarijata Konzorcijuma, koji se ogledaju u jačanju akademskih veza između univerziteta u zemljama Centralne i Istočne Evrope sa univerzitetima u NR Kini, učešća u organizovanju bilateralnih i multilateralnih susreta evropskih i kineskih visoko obrazovnih institucija, kao i u povećanju broja evropskih i kineskih univerziteta koji su pristupili Konzorcijumu institucija visokog obrazovanja Kina – CIEZ u proteklom periodu.

Priznanje će biti uručeno na svečanosti u Pekingu 19. oktobra, u okviru 19. Godišnje konferencije o međunarodnom obrazovanju Kine, koju organizuje kineska Obrazovna asocijacije za međunarodnu razmenu.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay