Početna Gradske teme Produženi boravak veliki izazov za novosadske škole

Produženi boravak veliki izazov za novosadske škole

Školska 2020/2021. godina donosi brojne izazove pred roditelje, ali i pred nastavno osoblje, saglasni su direktori novosadskih osnovnih škola.

Nastava u osnovnim školama biće uglavnom organizovana tako da mlađi razredi (od prvog do četvrtog) pohađaju nastavu pre podne, a stariji (od petog do osmog) posle podne. Odeljenja će, mahom, biti podeljena u dve grupe po 15 (ili manje) učenika.

Učitelji i nastavnici imaju operativne planove u skladu sa programom za rad u ovakvim uslovima, potvrđuju direktori novosadskih škola i ističu da će ova nastava biti usklađena sa satnicom nastavnih jedinica koje učenici mogu raditi onlajn preko sredstava javnog informisanja i platforme RTS planeta.

Milan Spasojević, direktor OŠ “Kosta Trifković” kaže da će se u školi primenjivati kombinovani model nastave i da će doći do određenih promena koje se tiču predmeta i nastavnih jedinica.

“Deca će neposredno u radu imati obavezne predmete, srpski, matematiku, istoriju, hemiju, biologiju, fiziku, i geografiju. Što se ostalih predmeta tiče, kod nekih je broj časova smanjen, umesto tri časa fizičkog biće jedan čas. Oni će jedan deo raditi nešto drugačije”, objašnjava Spasojević.

Kako navodi, neki predmeti će se raditi isključivo onlajn.

Produženi problemi sa produženim boravkom

Kao jedan od najvećih izazova za veliki broj škola pokazao se i produženi boravak. Ovo smatra i Spasojević koji predvodi školu u kojoj se skoro 300 roditelja opredeljuje za dnevni boravak. Problem je, ipak, što obaveza brige o deci u dnevnom boravku spada na sedam nastavnika.

“Postoji pritisak da se dnevni boravak organizuje u punom obimu. Ukoliko bude nastavljen pritisak, nama će za rad u produženom, u skladu sa uslovima kriznog štaba, biti potrebno još nastavnika. Za te potrebe ćemo, verovatno, iskoristiti prisustvo kolega koji predaju neke od izbornih predmeta koji se rade onlajn, kao što su građansko, veronauka, fizičko i muzičko”, priča Spasojević.

U skladu sa merama biće organizovana i ishrana, pa će u trpezariji deca morati da sede na propisanoj udaljenosti i da izbegavaju kontakte, što će kontrolisati zaposleni u produženom boravku.

Produženi boravak kao izazov vidi i Nemanja Jovišević, direktor Osnovne škole “Miroslav Antić”, koji kaže da su u ovoj školi već preraspodeljeni nastavnici fizičkog, veronauke i građanskog vaspitanja, ali i pedagozi i psiholozi koji bi mogli da pomognu nastavnicima koji rade u boravku.

U Osnovnoj školi “Dositej Obradović” ne vide rešenje u angažovanju drugih nastavnika, već u pokušaju da se smanji broj korisnika dnevnog boravka tako što će se apelovati na roditelje da, ukoliko baš ne moraju, ne prijavljuju decu za ovu opciju.

Ukoliko dete pokaže simptome – soba za izolaciju

Nemanja Jovišević otkriva da će škola “Miroslav Antić” imati i “učionicu za izolaciju”.

“Odvojili smo i jednu učionicu koja nam služi za izolaciju. U tom slučaju, ukoliko učitelj ili nastavnik primeti da je učeniku loše ili da mu se stanje pogoršava, pored one standardne procedure gde obaveštavamo roditelje da dođu po dete, smeštamo dete u odvojenu prostoriju u kojoj će, naravno, u svakom trenutku biti neko od kolega kao dežurni nastavnik. To je sad moguće izvesti jer od petog do osmog razreda učenici idu u poslepodnevnu smenu, biće tu veliki broj nastavnika koji će moći da se brinu o tome”, naglašava Jovišević.

Ipak, ističe da je važno da roditelji shvate da je neophodno da izmere telesnu temperaturu detetu pre nego što krene od kuće. Prostorija za izolaciju određena je i u Osnovnoj školi “Dositej Obradović”, navodi direktor te ustanove Stanimir Paunić.

Paunić naglašava da dete kod kog se primete simptomi mora biti izolovano na adekvatan način, bez panike i zastrašivanja.

“To će se tako izvesti da se neće druga deca, naročito mlađi razredi, uznemiriti i osetiti ugroženim. Naravno, sve u skladu sa uputstvima koja imaju i nastavnici. I roditelji će biti obavešteni. Sve je to na neki način isplanirano kako ide. Neće se praviti nepotrebna panika, ali opet sledimo sva uputstva Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete”, kaže Paunić.

Uprkos nestabilnoj epidemiološkoj situaciji, većina roditelja opredelila se za redovnu nastavu u školama.

Izvor: 021
Foto: Pixabay