Početna Gradske teme Profesori podneli peticiju protiv dekana FTN

Profesori podneli peticiju protiv dekana FTN

0

ftn

Grupa od više od 40 profesora i asistenata Katedre za informatiku Departmana za računarstvo i automatiku Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu uputila je danas otvoreno pismo i organizovala potpisivanje peticije u kojima su naveli da dekan tog fakulteta Rade Doroslovački dovodi u pitanje opstanak najpopularnijih i najuspešnijih studijskih programa na tom fakultetu.

Oni su u otvorenom pismu naveli da je Doroslovački 1. septembra ove godine odlučio da redovnu profesorku Zoru Konjović koja rukovodi tim studijskim programom Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije ukloni sa FTN-a.

Dekan je profesorku Konjović pokušao da uceni time što joj je sugerisao da podnese zahtev za odlazak u penziju s početkom školske godine, kako on ne bi bio prinuđen da iznese određene dokaze. Prikupljanje tih navodnih dokaza je izvršio sam dekan, na način suprotan svim moralnim principima“, navedeno je u apelu.

Kako su dodali, dekan nije uvažio mišljenje Departmana, a pojedinim profesorima je poručio da je “pronašao zamenu za sve nastavnike sa Katedre” i ocenio da se takvi postupci dekana ozbiljno kose sa etičkim principima akademske zajednice.

Na tri studijska programa iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija u junskom upisnom roku ove godine u prvu godinu osnovnih studija upisano je ukupno 360 studenata.

Na jedno budžetsko mesto na ovom studijskom programu se prijavljuje više od sedam srednjoškolaca sa najvišim ocenama, a najslabije rangirani upisani student u ovoj školskoj godini ima 91 bod od 100 mogućih.

Studenti koji diplomiraju na tom Departmanu se, po pravilu, zapošljavaju i pre završetka studija i ocenjeni su od poslodavaca kao najkvalitetniji IT kadar.

U otvorenom pismu su još ocenili da je napad na najpopularniji studijski program u interesu jedino studijskog programa Primenjeno softversko inženjerstvo, koji je osmišljen u skladu sa potrebama kompanije Šnajder elektrik (Schneider Electric DMS NS), koji i inače privlači znatno manje studenata.

Umesto da podstiče da svi studijski programi iz IT budu jednako uspešni kao najpopularniji studijski program, dekan na ovaj način deluje protivno interesima celog Fakulteta i celokupne IT industrije po kojoj je Novi Sad prepoznatljiv“, navedeno je u otvorenom pismu.

Potpisnici apela organizovali su i elektronsko potpisivanje peticije “Zaustavite uništavanje Fakulteta tehničkih nauka #zaZoruFTN”.

Autor: Beta