Početna Gradske teme Profesorka: Dekan FTN-a me ucenjivao i pretio

Profesorka: Dekan FTN-a me ucenjivao i pretio

0

FTN

Profesorka Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu Zora Konjović optužila je danas dekana tog fakulteta Radeta Doroslovačkog da joj je uputio pretnje i ucene kako bi je primorao da ode u penziju.
Zora Konjović je za agenciju Beta kazala da ju je dekan pozvao 1. septembra i, uz pretnje i ucene, sugerisao joj da podnese zahtev za odlazak u penziju zaključno sa 1. oktobrom, iako je prethodno već bila doneta odluka da se ugovor s njom produži zbog potreba nastave.

Dodala je da je dekanu uzvratila da neće podneti zahtev za odlazak u penziju, jer nije neodgovorna osoba i jer je prihvatila obavezu da drži nastavu i u nastupajućoj školskoj godini.

Kazala sam mu da posebno neću da podnesem zahtev za odlazak u penziju pod ucenom i pod pritiskom“, navela je Zora Konjović i dodala da zahtev nije podnela, ali da ni dekan nije potpisao ugovor o produženju radnog odnosa s njom.

Ona je ocenila da je ponašanje dekana višestruko neprimereno, naročito za akademsku zajednicu, i podsetila da se nastavni proces za školsku godinu planira nekoliko meseci unapred, a ne tako da se profesorima 1. septembra saopštava da treba da idu u penziju.

Prema njenim rečima, nastavnici na katedri na kojoj ona radi i inače imaju dvostruko veće opterećenje od normalnog.

I gde ćete naći čoveka koji je kompetentan za taj predmet? U ponedeljak treba da počnemo nastavu za koju ne znamo ko će biti profesor“, kazala je Zora Konjović.

Ona je odbacila i argumente Uprave FTN-a da treba da ide u penziju jer je napunila 66 godina i kazala da u zakonu jasno piše da se vanrednom ili redovnom profesoru može produžiti radni odnos za još tri godine, počev od one godine kada napuni 65 godina života.

Dodala je i da se nije rukovodila nikakvom materijalnom korišću kada je prihvatila da radi još godinu dana, jer će joj penzija biti manja ukoliko bude nastavila da radi.

Jedino što me je motivisalo da prihvatim da radim još ove godine jeste moja ocena da ću tako pomoći Katedri da lakše prebrodi opterećenja u nastavi na najpopularnijem studijskom programu u IT oblasti u Novom Sadu“, kazala je Zora Konjović.

Dodala je da je dekan Doroslovački pretio i drugim članovima Departmana, da je jednom od njih rekao da već ima zamenu za njega, a da je drugom nastavniku poručio da može da zameni sve nastavnike.

Više od 40 profesora i asistenata sa studijskog programa Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije FTN-a uputilo je juče apel i organizovalo prikupljanje potpisa na peticiju protiv odlaska Zore Konjović u penziju.

U tom apelu se navodi da dekan nije uvažio mišljenje Departmana i ocenjuje da se takvi postupci dekana ozbiljno kose sa etičkim principima akademske zajednice.

Dekana FTN-a Radeta Doroslovačkog mediji su i ranije prozivali za kršenje statuta, pritisak za nastavnike, za nepotizam, a zaposleni su mu zamerali i to što je govorio na jednom predizbornom skupu Srpske napredne stranke u Novom Sadu.

Autor: Beta