Početna Gradske teme Profil novosadskog huligana: punoletan, nezaposlen i izdržavaju ga roditelji

Profil novosadskog huligana: punoletan, nezaposlen i izdržavaju ga roditelji

Analiza podataka novosadskog Odseka za praćenje nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, pokazala je da je većina prestupnika punoletna, da su srednjeg ili nižeg socio-ekonomskog statusa i najveći broj navijača je nezaposlen.

Kako piše “Politika”, istraživanje “Socio-demografske karakteristike nasilnih navijačkih grupa na fudbalskim utakmicama“, u koje je taj list imao uvid, obuhvata 139 članova 18 navijačkih grupa, starosti od 16 do 40 godina, s područja Novog Sada. Reč je o navijačima fudbalskih klubova Vojvodina, Crvena zvezda, Partizan i Novi Sad, koji su, prema oceni novosadske policije, najuticajniji, najrizičniji i najbrojniji.

Autori istraživanja, Valentina Baić i Zvonimir Ivanović, profesori Kriminalističko-policijske akademije, i Stevan Popović iz novosadske policije, u analizi su koristili podatke PU Novi Sad od 2011. do polovine 2016.

Članovi nasilnih navijačkih grupa su uglavnom završili srednju školu, najveći broj je nezaposlen, znatno je manje onih koji su zaposleni ili rade povremeno, a značajan procenat izdržavaju roditelji.

Zanimljivo je, međutim, prenosi list, da u najvećem procentu nije poznato čime se bave, a od broja čije je zanimanje poznato, najviše je radnika, zatim studenata, učenika ili bez zanimanja. Takođe, kako se navodi, brojne krivične prijave svedoče o vezi navijača sa kriminalnim grupama, čiji su česti članovi ili vođe.

Među krivičnim delima huligana od 2011. do polovine 2016. godine, krađe i teške krađe su u 40,4 odsto slučajeva, razbojništva 15,7 odsto, nasilničko ponašanje 11 odsto, droga 8,1 odsto i tako dalje.

Inače, na području Novog Sada ima 14 navijačkih grupa. Najbrojnije navijačke grupe su Crvena zvezda (22,3 odsto), Korida (13,7 odsto), Firma centar (12,2 odsto), Partizan (10,7 odsto) i G-3 (8,6 odsto). Najodaniji, odnosno najredovniji na utakmicama su navijači Koride, zatim Partizana, Crvene zvezde i G-3.

Izvor: Politika, 021.rs

Foto: Pixabay