Početna Gradske teme Tek svako dvadeseto dečije autosedište pravilno postavljeno

Tek svako dvadeseto dečije autosedište pravilno postavljeno

Od četrdesetoro roditelja koji su učestvovali u akciji besplatnog pregleda dečijih autosedišta u subotu kod Novosadskog sajma, u samo pet odsto slučajeva sedište u njihovom automobilu je bilo pravilno postavljeno, dok svako deseto sedište nije odgovaralo uzrastu deteta kojem je namenjeno.

Kako navode iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja, koji je organizator akcije, i tokom ove kontrole uočene su greške roditelja, koje su se i u ranijem periodu pokazale kao najčešće, a to je da sedište nije bilo dovoljno pričvršćeno, ili da su kaiševi kojima su deca vezana u sedištu labavo postavljeni.

Inače, istraživanje koje je sproveo Centar je pokazalo da se više od 90 odsto dečijih sedišta neispravno koristi u saobraćaju, a prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, deca u Srbiji danas češće stradaju kao putnici u vozilu, nego kao pešaci, jer je upotreba sistema zaštite za decu, unutar vozila, za teritoriju Srbije, ispod 20 odsto.

Edukovani savetnici dežuraće svake subote od 11 do 13 časova u Kancelariji za dečja auto-sedišta na ulazu u odeljenje pedijatrije u Domu zdravlja “Jovan Jovanović Zmaj”, čim budu privedeni kraju radovi na rekonstrukciji tog dela objekta.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay