Početna Gradske teme Programski koncept kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021.

Programski koncept kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021.

Milenkovic_Nemanja_grad_kulture

Predsednik Organizacionog odbora Novi Sad 2021 Nemanja Milenković rekao je da se programski koncept kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. sastoji iz četiri oblasti.

– Oblasti su simbolično nazvane “mostovi”: Sloboda, koji za temu ima kreativne industrije i mlade, zatim Nada, koji je okrenut kulturnim kapacitetima i javnim prostorima, Novi, sa akcentom na kulturno nasleđe i gostoprimstvo i četvrti Duga, koji obrađuje teme konflikta i migracija – naveo je Milenković.

Prema njegovim rečima, Novosađane od 16. do 21. jula, što simbolično predstavlja put kandidature od 2016. do 2021. godine, očekuje predstavljanje ovih programa.

– Svi programi će počinjati simbolično u 20 časova i 21 minut i održavaće se na otvorenom prostoru u gradu. Most “Nada” biće prezentovan na Petrovaradinskoj tvrđavi gde će biti predstavljena Letnja džez akademija, most “Sloboda” u dvorištu Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” sa 100 simfoničara iz Amsterdama, zatim most “Duga” predstavom na Brod-teatru, a u Katoličkoj porti Novosađani će imati priliku da čuju Stefana Milenkovića – rekao je Milenković.

– Uveren sam da nas polovinom oktobra u Briselu čeka zaista odlična finalna promocija Novog Sada kao kandidata za EPK. Posebno ću biti ponosan ako Novi Sad dobije ovu titulu, jer ćemo biti prvi grad koji dolazi iz zemlje koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i to će biti veliki podsticaj i podstrek – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Autor i foto: 021.rs