Početna Gradske teme “Projekat 33”: Jačanje kapaciteta ustanova kulture u Novom Sadu za strateško planiranje

“Projekat 33”: Jačanje kapaciteta ustanova kulture u Novom Sadu za strateško planiranje

0

Uz podršku Fondacije „Novi Sad 2021“ Gradska uprava za kulturu i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama započeli su u oktobru „Projekat 33 – Jačanje kapaciteta ustanova kulture u Novom Sadu za strateško planiranje” koji ima za cilj da pruži profesionalnu edukaciju i podršku zaposlenima u ustanovama kulture u Novom Sadu za participativnu i kolaborativnu izradu strateških planova svojih ustanova i time doprinese većoj participativnosti i većem učešću građana i građanki u javnom kulturnom životu.

Tema narednog susreta biće „Ustanove sa karakterom“. Predavanje „Kulturne ustanove za buduća vremena“ održaće Mia David, arhitekta, kustoskinja i docentkinja na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu i bivša upravnica Kulturnog centra Beograd, dok će Irena Ristić, psihološkinja, pozorišna rediteljka i profesorka Fakulteta dramskih umetnosti pričati o temi „Ljudski resursi, timski rad i kreativnost u ustanovama kulture“.

Program koji se realizuje iz nedelje u nedelju predstavlja kombinaciju edukativnih i mentorskih sadržaja koje Unesko katedra Univerziteta umetnosti stavlja na raspolaganje u vidu savremene literature, vežbi, analitičkih alata, primera dobre prakse i obrazaca za strateško planiranje u kulturi i umetnosti. Ispred Unesko katedre Univerziteta umetnosti projekat vode Višnja Kisić, istoričarka umetnosti, master kulturne politike i menadžmenta, i doktor nauka istorije umetnosti i studija nasleđa i Goran Tomka, kulturolog, doktor nauka kulture i medija, dok su oboje predavači na UNESKO katedri Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Prateći Strategiju razvoja kulture grada Novog Sada 2016-2026. „Projekat 33“ omogućiće strateško usmerenje, bolju koordinaciju i saradnju ustanova kulture i intersektorsko povezivanje, ali i kvalitetniju pripremu projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Projekat je započeo krajem oktobra 2018. godine i biće realizovan fazno: prva faza je edukacija koja će trajati do sredine decembra, zatim sledi faza samostalnog rada, da bi u aprilu započela treća faza tj. faza mentorstva u kojoj će svaka ustanova dobiti po jednog mentora koji će voditi timove kroz proces rada na izradi plana. U leto 2019. godine očekuje se završetak celokupnog procesa i usvajanje petogodišnjih planova u ustanovama kulture.

Više o projektu, ciljevima, i programima edukacija možete pogledati na zvaničnom sajtu projekta.

Autor: NsHronika
Foto: Pixabay