Početna Gradske teme Do proleća Novosađani besplatno na bazen na Spensu

Do proleća Novosađani besplatno na bazen na Spensu

0

Nakon nešto više od godinu i po dana, koliko je trajala sanacija, zatvoreni olimpijski bazen na Spensu od juče ponovo radi na radost mnogih građana koji su s nestrpljenjem iščekivali kada će ponovo moći da zaplivaju.

Bazen sad ispunjava FINA standarde, što znači da će moći da se održavaju međunarodna takmičenja. Prostor odiše svežinom i modernim izgledom, dok voda blista jarkom plavom bojom. Kupanje na Spensu će do 30. aprila biti besplatno, a ulaznice mogu biti preuzete na blagajni bazena pre svake smene. Zbog epidemiloške situacije, po smeni na bazenu može boraviti 200 kupača. Kako se ekipa „Dnevnika“ uverila, juče u prepodnevnim smenama uživale su sve generacije, deca, porodice, penzioneri… , a kako su nam kazali iz JP SPC “Vojvodina”, veće gužve očekuju u popodnevnim i večernjim terminima i za vikend.

Zatvoreno plivalište u okviru JP SPC “Vojvodina” počelo je da radi 1990. godine, a sada je prvi put rekonstruisan olimpijski bazen i sanirane su bazenske prostorije. Bilo je krajnje vreme da se uloži u popravku jer su zatvoreni i otvoreni bazeni, pored klizališta, sadržaji koji građani decenijama najviše koriste, a osim toga olimpijski bazen je imao oštećenje na kom je curelo još od 1999. godine.

Grad je sredinom maja 2020. godine ušao u veliki posao sanacije, za šta je izdvojeno 92,4 miliona dinara, dok je 35 miliona dinara uložilo Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija.

Činilo se da će Novosađani već krajem godine moći da se brčkaju, međutim, u novembru 2020. godine utvrđeno je da je izvođač radova, odnosno firme “Maks kor”, koji je bio nosilac posla, “Dehidra 021” i “Bulevar kompani” načinio propust koji je primećen prilikom testiranja pod opterećenjem. Grad se obratio stručnjacima sa Faklulteta tehničkih nauka (FTN), koji su uradili neophodne analize i elaborat za otklanjanje svih nedostataka i odlučio da će sve troškove platiti izvođač koji je prvobitno angažovan na tenderu, a koji je najodgovorniji za propuste.

Stručna osmočlana komisija, na čelu sa prof. dr Srđanom Kolakovićem sa FTN-a, sačinila je izveštaj o propustima u sanaciji i predložila Gradu dve opcije: da se ceo posao radi ponovo ili da se nastala šteta sanira postavljanjem plastične podloge u dno bazena, što bi bilo privremeno rešenje. Kolaković je, pritom, pojasnio da nije pukla ploča bazena, kako se spekulisalo u javnosti, već da je osnovni problem bio u posteljici na koju su potavljane pločice, te da su ploča bazena i konstrukcija u potpunosti u ispravnom stanju.

Gradonačelnik Miloš Vučević odmah se odlučio za prvi predlog (novu sanaciju) i istakao da nije odvojen dodatni novac iz gradskog buyeta za taj posao, već je izvođač radova, kompanija „Maks kor“, prihvatila da pokrije troškove, dok je za stručni nadzor bio zadužen Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Sanacija je bila složena jer ne samo da je trebalo fizički otkloniti propuste i drugačije pristupiti radu, nego je trebalo uraditi reviziju projekta, uvideti gde su pravljene greške i u izvesnoj meri uraditi i novo projektovanje. Profesor Kolaković je objasnio da je pristup sanaciji shvaćen izuzetno ozbiljno, te je potpuno ogoljena konstrukcija bazena, napravljeni su novi slivnici. S Fakulteta su se zalagali da svih 36 nosećih stubova ispod školjke bazena budu rekonstruisani. Još jednom je urađen statički proračun, te je školjka bazena i sa donje i sa gornje strane ojačana sa 1.200 metara karbonskih traka. Stručnjaci FTN-a su insistirali da prvo punjenje bazena bude bez pločica, kako bi videli da li ima negde problema i procurivanja, pa tek onda da se postave pločice.

Vučević je sredinom oktobra obišao olimpijski bazen i radnike, koji su tada postavljali cementnu košuljicu i laserskim uređajima pratili nivelaciju, i najavio da će radovi na olimpiskom bazenu biti gotovi krajem godine, a da će se prvi kupači brčkati čim Institut za jevno zdravlje Vojvodine potvrdi da je voda ispravna, što se u petak i dogodilo.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay