Početna Gradske teme Promenada dobila produženje privremene dozvole za rad za još tri meseca

Promenada dobila produženje privremene dozvole za rad za još tri meseca

Tržni centar “Promenada” će nastaviti da radi iako nema upotrebnu dozvolu jer im je privremena dozvola od godinu dana produžena za još tri meseca.

U kompaniji “Nepi” koja je sagradila objekat od oko 130.000 kvadrata navode da su uložili dodatnih skoro dva miliona evra u proteklih godinu dana u gradnju postrojenja za preradu podzmenih voda, kao i protivpožarnu zaštitu i da očekuju da sve bude u naredna tri meseca pozitivno rešeno.

Ovaj tržni centar probleme ima jer se ispostavilo da se investitor prilikom gradnje odlučio za jeftiniju varijatnu temelja i zaštite od podzemnih voda koja nije dobra za ovaj deo Novog Sada, odnosno Limana gde je nekada bila močvara. Zbog toga konstatno moraju da ispumpavaju podzemne vode. Ispostavilo se i da im MUP nije izdao protivpožarne dozvole.

Direktor TC “Promenada” Boris Stevović za “021” kaže da su od Instituta za bezbednost i sigurnost na radu (IBS) dobili produženje dozvole za rad na tri meseca, odnosno do 15. februara, jer traje proba novog sistema za preradu podzemnih voda, kao i da su u oktobru dobili saglasnost MUP-a za protivpožarni sistem.

– Po zakonu smo bili dužni da ishodujemo izmenjenu građevinsku dozvolu i to smo uradili, a sada je u toku tehnički pregled i verujemo da ćemo u dodatnom roku ispuniti sve tehničke uslove koji se od nas traže za upotrebnu dozvolu od strane Grada – naveo je Stevović.

U podrumu objekta je instaliran sistem sa 11 bunara koji izvlače podzemnu vodu, a radi samo pet ili šest bunara zavisno od potrebe. Ovaj sistem je ugradila firma Hidrozavod DTD, a inženjer Nemanja Milanović kaže da izvlače daleko manje vode nego što se prvobitno procenjivalo, odnosno umesto 60 ili 100 litara u sekundi vadi se 12 litara u sekundi. Ova podzemna voda se potom prečišćava i koristi za zagrevanje objekta, nakon čega odlazi u kanalizaciju.

– Rešenje koje je implementirano uključuje najnapredniji sistem za filtraciju vode koji je jedinstven u Srbiji i po prvi put implementiran kod nas. Taj sistem nam omogućava da dobijemo čistu vodu koju dalje koristimo za toplotne pumpe namenjene grejanju i tako zagrevamo deo šoping centra. Sa takvim rešenjem osiguravamo da voda koju uzimamo iz zemlje bude iskorišćena i dodatno umanjujemo potrošnju energije pozitivno utičući na životnu sredinu. Preostala obrađena voda se nakon toga ispušta u kanalizacioni sistem kao tehnička voda koja ispunjava sve uslove koji su definisani od strane gradske službe. Kompanija “NEPI Rockcastle” ima potpisan ugovor sa JKP “Vodovod i kanalizacija” za pomenutu uslugu koji je u potpunom skladu sa postojećim zakonima i regulativama – naveo je Stevović.

On je dodao i da svi podaci iz protekle godine govore da se u kanalizacionu mrežu ispušta daleko manja količina vode i da to nije problem za gradsku mrežu. Stevović kaže i da su uradili dodatne stručne elaborate o uticaju podzemnih voda koji pokazuju da nema uticaja izvlačenja podzemnih voda na okolne objekte ili izvorišta vode na Štrandu.

– Elaborate su izradili Institut Jaroslav Černi iz Beograda i profesor Petar Santrač iz Subotice, a oni su pokazali da ne postoji negativan uticaj na izvorište Štrand, da sam objekat “Promenade” i okolni objekti nisu ugroženi, kao i da ne postoji opasnost od bilo kakvog sleganja tla. Tako da je situacija sa podzemnim vodama potpuno stabilna – naveo je prvi čovek “Promenade”.

Izvor: 021
Foto: 021