Početna Gradske teme Promenada dobila produženje privremene dozvole za rad za još tri meseca

Promenada dobila produženje privremene dozvole za rad za još tri meseca

0

Tržni centar “Promenada” će nastaviti da radi iako nema upotrebnu dozvolu jer im je privremena dozvola od godinu dana produžena za još tri meseca.

U kompaniji “Nepi” koja je sagradila objekat od oko 130.000 kvadrata navode da su uložili dodatnih skoro dva miliona evra u proteklih godinu dana u gradnju postrojenja za preradu podzmenih voda, kao i protivpožarnu zaštitu i da očekuju da sve bude u naredna tri meseca pozitivno rešeno.

Ovaj tržni centar probleme ima jer se ispostavilo da se investitor prilikom gradnje odlučio za jeftiniju varijatnu temelja i zaštite od podzemnih voda koja nije dobra za ovaj deo Novog Sada, odnosno Limana gde je nekada bila močvara. Zbog toga konstatno moraju da ispumpavaju podzemne vode. Ispostavilo se i da im MUP nije izdao protivpožarne dozvole.

Direktor TC “Promenada” Boris Stevović za “021” kaže da su od Instituta za bezbednost i sigurnost na radu (IBS) dobili produženje dozvole za rad na tri meseca, odnosno do 15. februara, jer traje proba novog sistema za preradu podzemnih voda, kao i da su u oktobru dobili saglasnost MUP-a za protivpožarni sistem.

– Po zakonu smo bili dužni da ishodujemo izmenjenu građevinsku dozvolu i to smo uradili, a sada je u toku tehnički pregled i verujemo da ćemo u dodatnom roku ispuniti sve tehničke uslove koji se od nas traže za upotrebnu dozvolu od strane Grada – naveo je Stevović.

U podrumu objekta je instaliran sistem sa 11 bunara koji izvlače podzemnu vodu, a radi samo pet ili šest bunara zavisno od potrebe. Ovaj sistem je ugradila firma Hidrozavod DTD, a inženjer Nemanja Milanović kaže da izvlače daleko manje vode nego što se prvobitno procenjivalo, odnosno umesto 60 ili 100 litara u sekundi vadi se 12 litara u sekundi. Ova podzemna voda se potom prečišćava i koristi za zagrevanje objekta, nakon čega odlazi u kanalizaciju.

– Rešenje koje je implementirano uključuje najnapredniji sistem za filtraciju vode koji je jedinstven u Srbiji i po prvi put implementiran kod nas. Taj sistem nam omogućava da dobijemo čistu vodu koju dalje koristimo za toplotne pumpe namenjene grejanju i tako zagrevamo deo šoping centra. Sa takvim rešenjem osiguravamo da voda koju uzimamo iz zemlje bude iskorišćena i dodatno umanjujemo potrošnju energije pozitivno utičući na životnu sredinu. Preostala obrađena voda se nakon toga ispušta u kanalizacioni sistem kao tehnička voda koja ispunjava sve uslove koji su definisani od strane gradske službe. Kompanija “NEPI Rockcastle” ima potpisan ugovor sa JKP “Vodovod i kanalizacija” za pomenutu uslugu koji je u potpunom skladu sa postojećim zakonima i regulativama – naveo je Stevović.

On je dodao i da svi podaci iz protekle godine govore da se u kanalizacionu mrežu ispušta daleko manja količina vode i da to nije problem za gradsku mrežu. Stevović kaže i da su uradili dodatne stručne elaborate o uticaju podzemnih voda koji pokazuju da nema uticaja izvlačenja podzemnih voda na okolne objekte ili izvorišta vode na Štrandu.

– Elaborate su izradili Institut Jaroslav Černi iz Beograda i profesor Petar Santrač iz Subotice, a oni su pokazali da ne postoji negativan uticaj na izvorište Štrand, da sam objekat “Promenade” i okolni objekti nisu ugroženi, kao i da ne postoji opasnost od bilo kakvog sleganja tla. Tako da je situacija sa podzemnim vodama potpuno stabilna – naveo je prvi čovek “Promenade”.

Izvor: 021
Foto: 021