Početna Gradske teme Prosečna bruto plata u Novom Sadu veća od 80.000 dinara

Prosečna bruto plata u Novom Sadu veća od 80.000 dinara

Prosečne zarade u Novom Sadu porasle su za mesec dana za oko 3.000 dinara, a najviše zahvaljujući novogodišnjim bonusima i drugim dodacima na plate.

Prosečan Novosađanin u decembru je zaradio 58.201 dinar neto ili čak 80.156 dinara u bruto iznosu. To je blagi rast u odnosu na plate obračunate u novembru prošle godine.

Novosađani su ujedno imali i najveće plate u celoj Vojvodini. Najmanje su zarađivali stanovnici Bača – 39.116 dinara neto.

Kad je reč o celoj Vojvodini, na nivou Pokrajine je plata bila 49.390 dinara neto ili 68.160 dinara bruto.

Zaposleni u javnom sektoru su, prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u decembru dobili lepe iznose. Zaposleni u državnim javnim preduzećima inkasirali su u proseku više od 70.000 dinara. Zaposleni u zdravstvu su dobili oko 50.600 dinara neto, a prosvetni radnici oko 53.000 dinara.

Ovi podaci su, kako je dokazano, nerealni pokazatelji stvarne situacije u novčanicima. Zbog toga je Republički zavod za statistiku pre nekoliko meseci uveo i računanje medijalne zarade – sume do koje zaradi 50 odsto radnika. Taj iznos je u decembru bio 39.623 dinara neto i, suštinski, ta suma je najbliža iznosu koju zarađuju najniže plaćeni radnici u Vojvodini.

Obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.

Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here