Početna Gradske teme Prosečna plata u Novom Sadu iznad 700 evra, realna zarada 250 evra...

Prosečna plata u Novom Sadu iznad 700 evra, realna zarada 250 evra niža

0

Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna novosadska plata za maj zadržala se na sličnom nivou kao u aprilu.

Dok je aprilska prosečna plata u Novom Sadu iznosila 85.910 dinara, majska je bila 85.893 dinara.

Na nivou Srbije, prosečna neto zarada za maj 2022. godine iznosila je 74.168 dinara. Na nivou Vojvodine, taj iznos je bio 70.160 dinara.

Medijalna neto zarada za maj 2022. godine iznosila je 56.582 dinara, što znači da je tek polovina zaposlenih ostvarila zaradu do prosečnog iznosa.

Novosađani imaju najveće plate na nivou Vojvodine i daleko su iznad svih drugih opština. U čak 11 vojvođanskih opština prosečna zarada niža je od 60.000 dinara, a u najnepovoljnijem položaju su meštani Malog Iđoša, gde je prosek primanja 55.830 dinara, tek nešto viši od medijalne neto zarade.

Prosečnu zaradu iznad 70.000 primaju građani Pančeva, Vršca i Inđije.

U odnosu na april, u maju je došlo do blagog rasta prosečnih zarada u javnom sektoru, gde je prosek iznosio 78.225, a sada je 78.673 dinara.

Dok je gotovo na svim nivoima došlo do rasta prosečne zarade za oko par stotina do hiljadu dinara, u administraciji na nivou Autonomne pokrajine Vojvodine zarade su pale za oko 3.000 dinara.

U zdravstvu i socijalnom radu prosečna plata uglavnom stagnira, s tim da je oko 300 dinara niža nego u aprilu, dok je prosečna zarada u obrazovanju i kulturi u maju bila viša za oko 1.000 dinara u odnosu na april.

Svim ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su samo oni poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika, ipak, ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.

Poreska uprava i sama kaže da ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, te se svi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay