Početna Gradske teme Prosečna plata u Novom Sadu oko 59.000 dinara

Prosečna plata u Novom Sadu oko 59.000 dinara

0

Prosečna plata u Novom Sadu nije značajno varirala – građani su u proseku u septembru zaradili 59.482 dinara neto ili 82.105 dinara bruto.

Novosađani imaju najviše zarade u celoj Vojvodini, dok su statistički najmanje zarade imali zaposleni u Baču – 40.809 dinara neto. Prosečna vojvođanska zarada je, inače, 50.908 dinara neto.

Zaposleni u javnom sektoru zaradili su u proseku 59.871 dinara neto, u državnim preduzećima plata je bila 73.072 dinara neto, u administraciji 63.671 dinara neto, dok su zaposleni u zdravstvu imali značajnije manje prosečne neto zarade – oko 54.600 dinara.

Kao i uvek, bitno je naglasiti da je najniža plata u celoj Vojvodini zapravo najbliža realnoj zaradi svih građana Srbije. Kako pokazuje zvanična statistika, polovina svih zaposlenih građana Srbije zaradila je u septembru 41.547 dinara neto, a ova cifra naziva se medijalna zarada i predstavlja najrealniji prikaz prosečnog mesečnog dohotka najvećeg broja zaposlenih.

Ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.

Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.

Izvor: 021
Foto: Pixabay