Početna Gradske teme Prosečna plata u Novom Sadu oko 68.000 dinara

Prosečna plata u Novom Sadu oko 68.000 dinara

0

Novosađani su u septembru mesečno u proseku zarađivali 67.890 dinara neto, što je najviša prosečna plata u Vojvodini.

Prosečna plata je, prema evidenciji Republičkog zavoda za statistiku, za mesec dana porasla za 2.000 dinara.

Ona je u Vojvodini takođe zabeležila porast, pa je u septembru iznosila 56.941 dinara bez poreza i doprinosa.

Najniže plate u Vojvodini imaju zaposleni u Baču, a razlika je drastična u odnosu na Novi Sad. Naime, plata u Baču je svega 45.626 dinara neto.

Iako je ovaj iznos manji u odnosu na plate u drugim opštinama, zapravo je najbliži realnoj prosečnoj plati u Srbiji. Osim prosečne plate, Republički zavod za statistiku vodi obračun takozvane medijalne zarade – iznosa do kog zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji.

Ova, mnogo realnija zarada je u septembru bila 45.817 dinara neto.

U javnom sektoru je situacija mnogo drugačija u odnosu na privatni sektor, ali i na realnost većine građana. U javnim preduzećima je prosečna neto zarada 70.915 dinara, dok je u administraciji 70.223 dinara.

Zaposleni u zdravstvu zarađuju manje – 66.521 dinara, dok su plate u sektoru obrazovanja i kulture još niže i iznose 62.814 dinara bez poreza i doprinosa.

Ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade kako zaposlenih u radnom odnosu, tako i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.

Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.

Izvor: 021
Foto: Pixabay