Početna Gradske teme Prosečni Novosađanin zarađuje 507 evra, ali mu je realna plata 358 evra

Prosečni Novosađanin zarađuje 507 evra, ali mu je realna plata 358 evra

Novosađanima su plate za mesec dana u proseku 1.000 dinara niže u odnosu na raniji obračun, pa je tako prosečan Novosađanin u avgustu zaradio 59.349 dinara neto ili 82.036 dinara bruto.

Ovo je i najjača prosečna plata na nivou cele Vojvodine, pokazuju novi podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Prema ovim podacima, prosečna plata u Vojvodini je u avgustu bila 51.121 dinar neto, odnosno 70.696 dinara sa porezima i doprinosima.

Najniže zarade na nivou Vojvodine ostvarili su zaposleni u Baču – svega 41.088 dinara neto.

Interesantno je da je najniža plata u celoj Vojvodini zapravo najbliža realnoj zaradi građana Srbije. Kako pokazuje zvanična statistika, polovina svih zaposlenih građana Srbije zaradila je u avgustu 41.927 dinara neto, a ova cifra naziva se medijalna zarada i predstavlja najrealniji prikaz prosečnog mesečnog dohotka najvećeg broja zaposlenih.

Kad je reč o javnom sektoru, zarade su u avgustu bile standardno dobre. U javnim preduzećima je prosečna plata bila 65.077 dinara neto, u administraciji 63.467 dinara neto, dok su zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti zaradili 54.786 dinara. Zaposleni u obrazovanju i kulturi zaradili su u proseku 57.105 dinara neto po zaposlenom.

Ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.

Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay