Početna Crna hronika Cvijović negirao da je iz Novog Sada organizovao međunarodni šverc droge

Cvijović negirao da je iz Novog Sada organizovao međunarodni šverc droge

0

Nakon što su kratko negirali da su učestvovali u švercu kokaina, suđenje u Specijalnom sudu u Beogradu Radosavu Cvijoviću zvanom Cvika i Slavku Pavlovu, odloženo je za decembar.

Kako piše “KRIK”, Cvijovića je policija ranije označila kao jednog od “najjačih narko-dilera u Novom Sadu” i saradnika Krste Stanišića, uticajnog člana kriminalnog klana “grupa Amerika”.

Na pitanje predsedavajuće sudije Snežane Jovanović da li priznaju izvršenje krivičnog dela, obojica optuženih kratko su odgovorila da ne priznaju.

Cvijović je rekao da je razumeo optužnicu, ali da sada ne želi da iznosi odbranu budući da na suđenje nisu došla trojica advokata koja su od početka uključena u slučaj. Iz istog razloga odbranu nije želeo da iznosi ni drugi optuženi, Slavko Pavlov. Sudija Jovanović potom je rekla da postoje tehnički problemi i da ne može da se izvrši uvid u dokaze, te je prekinula suđenje i sledeće zakazala za početak decembra.

Cvijović, crnogorski državljanin koji živi u Novom Sadu, optužen je da je organizovao kriminalnu grupu koja je 2017. godine švercovala kokain u više zemalja Zapadne Evrope. U optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal koju je potpisao tužilac Milenko Mandić piše da je Cvijović dogovarao nabavke kokaina od osobe čiji identitet nije poznat, a koja ima nadimak “Crnogorac”.

Članovi grupe potom su kokain preuzimali u Roterdamu u Holandiji i u automobilima ga prevozili u druge zemlje Zapadne Evrope gde su ga dalje prodavali. Grupa je operisala u Srbiji, Češkoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Holandiji i Slovačkoj, piše u optužnici. Tužilaštvo je utvrdilo da je grupa kupila i prodala najmanje 31 kilogram kokaina.

Među glavnim dokazima tužilaštva su prisluškivani telefonski razgovori koji, kako tvrde, pokazuju da je Cvijović organizator – u njima se čuje, navodi tužilaštvo, da je Cvijović izdavao naloge na koji način da se distribuira droga, ko je zadužen za koji deo posla, kao i kome od članova grupe treba dati nagradu za prodati kokain.

U Češkoj presuda, u Srbiji suđenje tek počinje

Cvijović i Pavlov uhapšeni su u Novom Sadu u novembru 2017. godine u okviru međunarodne akcije. Češka policija uhapsila je tada Cvijovićevog sina Branislava i još dve osobe – Branislava Bikića i Josipa Capika. Prilikom hapšenja policija je pronašla i zaplenila oko osam kilograma kokaina i 110 hiljada evra.

Za razliku od Srbije u kojoj je optužnica podignuta u maju ove godine, a suđenje tek počinje, tužilaštvo i sud u Češkoj bili su mnogo brži. Krajem 2018, dok se ovde još pisala optužnica, deo Cvijovićeve grupe u Češkoj već je bio osuđen. Njegov sin Branislav dobio je devet, Capik osam, a Bikić šest godina zatvora.

Radosava Cvijovića srpska policija označila je kao jednog od “najjačih narko-dilera u Novom Sadu” koji je blizak Krsti Stanišiću, uticajnom članu kriminalnog klana poznatog kao “grupa Amerika”, prema policijskom izveštaju koji poseduje KRIK. “Grupa Amerika” postoji već duže od 30 godina, a osim po međunarodnom švercu kokaina, poznata je i po ubistvima.

Tvrdnje da je Cvijović uključen u šverc droge potvrdio je i bivši direktor policije Milorad Veljović 2009. godine kada je Cvijović uhapšen u akciji “Morava”, usmerenoj na razbijanje grupa koje se bave trgovinom narkotika. Veljović rekao je da je u Novom Sadu uhapšen izuzetno jak ogranak crnogorske mafije kome, između ostalog, pripada i Cvijović.

Izvor: KRIK
Foto: Ilustracija/Pixabay