Početna Gradske teme Novembar – mesec ozelenjavanja Novog Sada

Novembar – mesec ozelenjavanja Novog Sada

0

Novembar će biti mesec ozelenjavanja Novog Sada. Prema rečima gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, u novembru će biti zasađeno više od 300 stabala u Limanskom parku, a posle toga sledi i pošumljavanje oboda grada.

– Za nekoliko dana počeće ozelenjavanje Bulevara despota Stefana gde će biti zasađeno preko 300 drvenastih stabala i nekoliko hiljada šiblja i trave. Izuzetno je važno to, da je Grad Novi Sad kao jedan od prioritetnih ciljeva izdvojio zaštitu životne sredine, a akcijom 10 hiljada stabala za Novi Sad to i dokazuje – istakla je nedavno članica Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine Mira Radenović.

Tokom 2019. godine, planirana je sadnja 4.085 komada različitih vrsta drveća i 46.118 sadnica šiblja na javnim zelenim površinama, na širem području Grada Novog Sada.

Kada je u pitanju Limanski park, Miloš Vučević kaže da je Novi Sad je sistemski i stručno ušao u projekat njegove revitalizacije i izgradnje, a izgradnjom moderne saobraćajnice stvoreni su uslovi za kvalitetniji putnički i teretni saobraćaj, pri čemu će i pešaci biti bezbedniji.

Objašnjavajući koncept radova u Limanskom parku Vučević je za RTV rekao da je sve urađeno po savetima struke i da će to biti prostor u kojem će svi rado boraviti. Odgovarajući na kritike da je reč o suvišnom betoniranju i uskraćivanju ionako malo zelenila u gradu koji zagovaraju pojedine interesne grupe, gradonačelnik je rekao da se uglavnom bune „politički organizovani“ koji nemaju argumenata za to.

On je naveo primer buduće poslastičarnice od 300 kvadrata i rekao da je objekte slične namene viđao po evropskim metropolama, napominjući da će taj objekat biti među najposećenijima.

– Neće to biti ni kafana, diskoteka, klub ili prodavnica brze hrane već ugodno mesto za sve članove porodice. Taj objekat zauzeće samo 0,3 procenata površine parka i biće veoma prijatno mesto pa će oni koji kritikuju sada biti česti gosti – kazao je gradonačelnik.

Izvor: Novisad.com
Foto: Ilustracija/Pixabay