Početna Kultura Objavljena knjiga o rok poeziji Džonija Štulića

Objavljena knjiga o rok poeziji Džonija Štulića

0

Prva doktorska disertacija o rok poeziji na srpskom jeziku, knjiga “Rok pesnik Branimir Džoni Štulić”, autora Zlatomira Gajića, objavljena je ove nedelje u izdanju “Službenog glasnika”. Knjiga je dostupna čitaocima na Sajmu knjiga u Beogradu, a od ponedeljka će se naći i u svim knjižarama ove izdavačke kuće u celoj Srbiji i regionu.

Monografija “Rok pesnik Branimir Džoni Štulić” nudi detaljan naučni uvid u poetsko i muzičko stvaralaštvo jednog od najznačajnijih umetnika rokenrola sa prostora bivše Jugoslavije.

Pored književno-teorijske analize njegovih pesama i stručnog pregleda odabranih albuma grupe “Azra”, knjiga nudi i pogled na brojne dileme i polemike vezane za razvoj poetike i muzičkog izraza ovog plodnog autora, kao i uvid u kulturnu politiku, cenzuru i opšti odnos vlasti u SFRJ prema rokenrolu.

Naučno-teorijski okvir knjige podrazumeva detaljan uvid u sociološke, kulturološke, muzikološke i poetske segmente rokenrola kao umetničkog pokreta koji je obeležio 20 vek.

Autor knjige, Novosađanin, dr Zlatomir Gajić, dugogodišnji je profesor, novinar, umetnički kritičar i rok muzičar. Predaje žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde izučava savremeno novinarstvo u štampi i na internetu, kao i odnose medija sa popularnom kulturom i umetnošću. “Rok pesnik Branimir Džoni Štulić” je njegova prva knjiga.

Autor: NsHronika
Foto: Promo