Početna Gradske teme Proširuje se prihvatilište za pse u naselju Šangaj

Proširuje se prihvatilište za pse u naselju Šangaj

0

dog-1196416_960_720

Radovi na proširenju i uređenju prihvatilišta za pse u naselju Šangaj, kod Novog Sada, privode se kraju. Trenutno se obavlja nivelacija zemljišta i uz pomoć mehanizacije se ravna teren, a postavljeni su i betonski temelji, na kojima će biti ograda. Po završetku tih radova prve faze, ovde će se nalaziti još 50 boksova za smeštaj četvoronožaca, pa će ih biti ukupno 120.

Po rečima Aleksandra Bursaća, rukovodioca “Zoohigijene”, želja je da se stvori humaniji, ekološki prostor za životinje i da ne bude sve beton.

Namera nam je da napravimo i park, a troškovi bi bili manji od planiranih – kaže Bursać, predočavajući da je za proširenje Prihvatilišta izdvojeno oko 30 miliona dinara, a posao je poveren preduzeću “Put-invest”.

Osim toga, želimo da prostor za istrčavanje pasa bude natkriven, kako bi u svim vremenskim uslovima mogli da budu i van boksova.

Rukovodstvo “Zoohigijene” je o svemu što namerava obavestilo nadležne u gradu i očekuje da će se uskoro njihov predlog naći pred odbornicima Skupštine grada. Ukoliko bude usvojena izmena projekta, Prihvatilište, u kojem je sada zbrinuto više od 300 pasa, trebalo bi da bude prirodna oaza sa zalenilom i veterinarskom ambulantom.

Od ukupno 1.615 tužbi građana za odštetu, podnetih prošle godine, najbrojnije su bile zbog ujeda pasa, čak 1.126, a sume, koje se traže, kreću se od 80.000 do 480.000 dinara.

Otkako postoji, od januara 2014, “Zoohigijena” je sa novosadskih ulica sklonila oko 3.500 pasa lutalica, a lane je uspela da udomi više od hiljadu.

Na gradskim ulicama se, po našim istraživanjima, nalazi oko 3.000 napuštenih pasa, kojih su se vlasnici odrekli – navodi sagovornik, ističući da se stalno pojavljuju novi, a da je cilj da u narednih pet godina ne bude nijednog napuštenog psa na ulici.

Utvrđeno je da čak 90 pasa ima vlasnika, koji su ih se odrekli – predočava Bursać.

UHVAĆENO 100 LUTALICA

U zajedničkoj akciji sa Komunalnom policijom, zaposleni u “Zoohigijeni” su u Šangaju uhvatili oko 100 pasa lutalica. U ovo naselje su došli zbog čestih poziva građana i pritužbi na ostavljene životinje.

Izvor: Večernje novosti
Foto: Ilustracija / Pixabay.com