Početna Danas u gradu Muzejski detektiv: Izložba radova Dečje radionice Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

Muzejski detektiv: Izložba radova Dečje radionice Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

0

Muzejski detektiv

U subotu 27. februara 2016. godine, u 11 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće otvorena izložba radova Dečje radionice pod nazivom “Muzejski detektiv”.

U prethodnoj deceniji, većina tema edukativnih programa Dečjeg kutka Spomen-zbirke Pavla Beljanskog bile su posvećene nekom umetniku iz kolekcije Pavla Beljanskog.

Ovaj put, radionica “Muzejski detektiv” imala je složeniji zadatak. U prvoj fazi, budući muzejski detektivi su u vrtiću prošli kratku obuku. Potom su, u Spomen-zbirci, kroz obilazak stalne postavke, a uz pomoć detektivske mape i kartica dobili zadatak da identifikuju deset skulptura.

Detektivi su korak po korak, osvojili muzejski prostor i s jednakom pažnjom uočili dela trojice umetnika: Rista Stijovića, Sretena Stojanovića i Mihajla Tomića.

Ključni momenat bio je oprobati se u praksi – oponašati velike umetnike u raznim likovnim tehnikama (glina, olovka, kreda itd). Rezultat njihovog ličnog doživljaja “Sove” (1934) ili “Karijatide” (1931) Rista Stijovića, “Žene sa bananama” (1927/28), “Devojke sa ogledalom” (1932) ili “Guslara” (1956) Sretena Stojanovića moći će se videti na postavci dečje radionice, upotpunjenoj originalnim skulpturama.

Projekat osmišljen je sa ciljem da se nastava u školama i vrtićima obogati i odvija u različitim okruženjima kojima nije primarna svrha vaspitno-obrazovni rad, kao što su muzeji, biblioteke, naučni centri, itd. Muzej je jedno od takvih mesta, koje prepoznaje obrazovne potrebe društva van okvira školskih učionica i vrtića, sa osnovnom željom da formira publiku koja bi tokom sazrevanja mogla usvojiti elemente kulture kao deo svakodnevnog života.

Kao i prethodnih godina, tokom trajanja izložbe Muzejski detektiv (27. februar – 20. mart), publika će moći da pogleda radove svih učesnika iz jedanaest vrtića PU “Radosno detinjstvo”, Novi Sad: “Kolibri”, “Sigridrug”, “Veseli vozić”, “Palčica”, “Zvezdan”, “Dunavski cvet”, “Suncokret”, “Čigra”, “Kalimero”, “Petar Pan” i “Bajka”.

Do izuzetnih rešenja mali umetnici su došli zahvaljujući saradnji Milice Orlović Čobanov, višeg kustosa Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i likovnih pedagoga PU “Radosno detinjstvo” Jelene Tišme, Dragana Jajića, Viktorie Čikoš, Dušana Basare i Bojana Stankova.

Tokom trajanja izložbe biće organizovan aktiv za vaspitače iz PU “Radosno detinjstvo”, Novi Sada, kao i osmomartovska akcija “Mami na dar”. Povodom osmog marta, u okviru već tradicionalnog programa “Mami na dar”, ulogu kustosa u izložbi preuzeće mališani, koji će ovu postavku tumačiti mamama, bakama i drugim najmilijim članovima porodice.

Autor: NSHronika.rs
Foto: SZPB