Početna Gradske teme Proslavljeno deset godina Zlatnog kotlića na čardi “Liman”

Proslavljeno deset godina Zlatnog kotlića na čardi “Liman”

0

kotlic06

Uz druženje, hranu, piće, muziku i svežinu reke, na čardi “Liman”, juče je kuvanjem riblje čorbe proslavljeno deset godina Zlatnog kotlića na obali Dunava. Tri člana žirija su zajedno sa glavnim sudijom, ocenjivali ukus, boju i raskuvanost ribe, koju je u kotliću spremalo ukupno 17 prijavljenih ekipa iz cele Vojvodine. Nekoliko sati kasnije, uz pratnju benda “Apsolutno romantično”, proglašen je pobednik, tim auto servis “Lemi Ze”, drugoplasirani, Đorđe Moljac i trećeplasirani, Nikola Savić. Trojica plasiranih su kao nagrade dobili pehare, diplome i po uramljenu sliku od sponzora.

kotlic08

Prijavljeni učesnici su od organizatora dobili tri i po kilograma ribe, kao i ostale potrebne sastojke za čorbu. Od trenutka kada glavni sudija da znak za paljenje vatre, počinje takmičenje, gde svaki učesnik teži da za sat i 15 minuta skuva najukusniji kotlić i time osvoji jedno od prva tri počasna mesta. Prema rečima glavnog sudije, Dobrice Toromana, za prijavljivanje na takmičenje nije postojala starosna granica, već samo dobra volja, znanje i želja za druženjem sa prijateljima. Generalno, bodovao se kvalitet. Anonimno, svaki pojedinac i tim je imao svoj broj, pored koga su bili upisane ocene. Pri proglašenju, umesto imena, čitani su brojevi i tek dolaskom pročitanog “broja” na binu, znalo se njegovo ime i prezime.

kotlic10

Ljudi se ovde prijavljuju jer vole da se druže. Jedan kuva čorbu, a dok se to krčka, učesnici ćaskaju, dogovaraju se sa članovima tima. Već 40 godina radim kao sudija pri ocenjivanju ukusa kotlića. Kad se skuva čorba, uzimaju se uzorci i donose žiriju na degustaciju. Tek kada se sadržaj iz svakog tanjira proba, dajem broj kotlića, tj. uzorka. Čorba treba da bude crvena, i ne sme da secuje, tj. da se odvaja voda od čorbe, a izgled boduje ocenama od 1 do 5. Zatim se ocenjuje ukus, bodovima od 1 do 10 i raskuvanost ribe bodovima od 1 do 5“, objasnio nam je sudija Toroman.

kotlic11

Jedan od učesnika, Radivoje Jovanović iz Kaća, koji je već dva puta osvojio prvo mesto, rekao nam je da je za dobru riblju čorbu najbitnije umeti odabrati kvalitetnu ribu i papriku. Na jakoj vatri, u dobrom društvu i zdravoj atmosferi naticanja, važno je da ukus kotlića ne određuju jaki začini, nego lepo skuvana riba. Na to je prisutnima, pre početka takmičenja naglasio i jedan od članova žirija i vlasnik čarde u Begeču, Petar Lapu Braša, koji je dodao da kuvar kotlića mora da ima predznanje i iskustvo da bi napravio dobru čorbu.

kotlic18

Ne postoji tajna, postoji znanje koje se stiče učenjem. Samo opuštenim kuvanjem može da se spremi nešto lepo“, rekao nam je Braša.
Do kasno u noć, gosti i kuvari kotlića su uživali uz muziku benda “Apsolutno romantično”, sabirajući utiske pomešane sa mirisom ribe i vina.

kotlic17

kotlic21

kotlic19

kotlic15

kotlic13

kotlic12

kotlic16

Autor: Maja Guzijan, NsHronika.rs