Početna Intervju dana Robert Pirner: Svirali smo i na Noletovom rođendanu

Robert Pirner: Svirali smo i na Noletovom rođendanu

ekploziv4

Nas četvorica smo oduvek svirali za svoju dušu. Svaki je imao neku svoju priču, drugi bend s koji radi, a sastajali smo se sredom da sviramo rok i bluz, ono što mi volimo“, kaže Robert Pirner, frontmen novosadskog benda “Eksploziv”.
Zašto baš ‘Eksploziv’? Misliš, kao eksplozivni smo pa zbog toga. Ne, ništa slično. Ni ne sećam se kako smo došli do tog imena. Svi smo predlagali imena i to je zvučalo najbolje“.
“Eksplozini momci”, kako ih zovu, gotovo dvanaest godina sviraju u našem gradu, a zahvaljujući bogatom repertoaru i odličnoj energiji, dobrodošli su svugde.
Prvi album izdali su zimus za izdavačku kuću “City records”, viđamo ih često u emisijama Ognjena Amidžića, a nakon dueta s Dženanom Lončarevićem, čeka ih i snimanje novog singla.

Kako je došlo do saradnje sa Dženanom?

Još na početku njegove karijere, Dženan je, čuvši kako sviramo, našem menadžeru Saši Obradoviću spomenuo da bi voleo da ima bend poput “Eksploziva” koji bi ga pratio na nastupima. Saša je znao da mi ne bismo pristali na to da budemo prateći bend, imali smo drugačije ambicije i u planu autorske pesme kao i snimanje albuma pa je ostalo na tome.
Međutim, Dženan nas je nedavno kontaktirao i predložio da uradimo zajedničku pesmu. Ideja nam se dopala i veoma brzo smo je realizovali. Pesma “Takve se danas traže” dobro se kotira na jutjubu, u klubovima još bolje. Često nastupamo sa Dženanom, sjajan je igrač, još bolji pevač.

eksploziv

Do nedavno smo vas gledali svake nedelje kod Ognjena Amidžića u emisiji, bili ste deo muzičke postave. Zbog Ognjenovog angažmana na “Farmi” trenutno je pauza ako se ne varam. Međutim, šuška se da je došlo do nesuglasica s njim. Šta se dogodilo?

Ništa se nije dogodilo, ako i jeste, ne znam za to. Ognjen je veoma korektan, ispoštovani smo u svakom smislu. Predložio je čak i saradnju za ceo naredni serijal, gde bismo bili deo stalne muzičke postave. Videćemo šta će biti.

 

U odnosu na prethodne, ova godina je mnogo uspešnija za bend, ljudi vas prepoznaju, traženi ste, slušani… Utiče li to na vas?

Da me ne shvatiš pogrešno i da ne zvučim pretenciozno, ali nije mi strano. Pre “Eksploziva” i mog preseljenja u Novi Sad, petnaest godina sam živeo i radio u Makedoniji. Sarađivao sam sa mnogim tamošnjim zvezdama, nastupao sam na radijskom festivalu, zatim na tamošnjem izboru za pesmu “Evrovizije” koji se nekad radio uživo, svirao sam na dva koncerta sa Tošetom Proeskim…

Na koja dva koncerta?

U Skoplju, na početku njegove karijere. Sećam se da je imao dva hita: “Sonce vo tvoite rosi kosi” i… kako beše druga, ne mogu sad da se setim. Mi smo u to vreme radili sa Vladetom Janevskim, a Toše i Karolina Gočeva su, zajedno sa nama, gostovali na njegovim koncertima. Upoznao sam ga prvi put nakon njegovog učešća na makedonskom izboru na pesmu “Evrovizije”. Kaliopi ga je dovela na svirku mog tadašnjeg benda “Rekvijum” i rekla “Robi, može li dečko da otpeva koju pesmu s vama, savršen je”. On je tada imao osamnaest godina i razvalio je. Pevao je “Cesaricu”, toga se sećam i čuvši ga, znao sam da je vanserijski igrač.

Bez obzira na silne tezge i angažmane, vi i dalje radite svadbe?

Naravno, pa od toga živimo! Svi bendovi žive od toga, ne samo mi.

eksploziv1

Je li vam porasla tarifa nakon albuma, Amidže i dueta sa Dženanom?

Jeste. Ne nešto znatno, ali sviramo za veći honorar. Dok niste popularni poput “Lexintona” ili “Tropiko benda”, ne možete ni tražiti ne znam kakvu cifru.

Jeste li svirali nekom poznatom na svadbi?

Ne mogu da se setim. Mislim da ne.

Nije tajna da svirate i na privatnim žurkama.

Nije, naravno. Svirali smo i na dvadesetom rođendanu Novaka Đokovića.

Kako je bilo kod Noleta?

Organizovano je u strogoj tajnosti, nismo znali kome sviramo, a mislim da ni Nole nije znao da mu spremaju parti. Bilo je mnogo poznatog sveta, jako lepih poklona… jedan BMW između ostalog, prekriven na teniskom terenu.

Od koga?

Od Miškovića.

Je li se slavljenik hvatao za novčanik?

Ne sećam se, mislim da nije, ali je pevao. Uzeo je mikrofon i zabavljao svoje goste.

A napio?

Nije, ali je Gagi Jovanović pristigao lepo pijan.

Jesu li političari galantniji s bakšišom?

Jesu, to su pare naroda, ne njihove.

ekploziv2

Kojim političarima ste svirali?

Neka to ostane tajna (smeh). Svirali smo na nekoliko proslava “Hypo Alpe Adria” banke gde se uglavnom pojavljuju političari i ministri. Diknić, Đelić, Vlahović, Drakulić redovne se zvanice na takvim žurkama. E, oni znaju da se zabavljaju.
Svirali smo političarima i na Kopaoniku. Oni, recimo, organizuju interno takmičenje u skijanju i ko pobedi, dobija nagradu i pehar, a onda sledi urka. Sećam se da smo sankama koje su konji vukli nosili opremu do njih. Bilo je jako zabavno. Jednom prilikom, isto na Kopaoniku, nakon Samita ekonomista evrope u hotelu “Grand”, okupilo se mnogo domaćih i stranih političara. Bila je odlična svirka, i taman kad smo završili i krenuli da pakujemo opremu, prišao nam je Dinkić i rekao: “Momci ako nije problem, da prebacite opremu gore u konake, mi nastavljamo posle večere žurku, dupla dnevnica vas čeka…”. I kako da odbiješ?

Jeste li ostali?

Jesmo, naravno, bilo je mučno prepakovati opremu, ali nekako smo upeli… (smeh)

Da li je bilo suludih zahteva koje niste mogli da ispunite? Od političara ili uopšte na svirakama, svadbama…?

Ne, uglavnom se svodi na naručivanje pesama. Čak i da imaju sumanute ideje, siguran sam u to da bismo ih odbili.

Gde u Novom Sadu najviše volite da svirate?

Dva kluba su bila u pitanju, nažalost ni jedan više ne postoji: “Sterija” i “RST”.

Šta planirate dalje? Šta možemo da očekujemo od grupe “Eksploziv” u narednom periodu?

Završavamo rad na novoj pesmi, nakon toga u planu je i snimanje spota za nju u Banjaluci.

Drugi album?

I drugi album svakako, ali pre toga verovatno još koji singl. Saradnja sa Ognjenom je isto u planu, ako ne budemo radili ceo serijal, verujm da ćemo često gostovati.

Autor i foto: Daniela Stamenković, NsHronika.rs