Početna Gradske teme Prostorije za ljubitelje štampe u centru grada u okviru Gradske biblioteke

Prostorije za ljubitelje štampe u centru grada u okviru Gradske biblioteke

0

Ljubitelji pisane reči u Novom Sadu su se obradovali kada su čuli da će se obnoviti praksa čitanja štampe u okviru Biblioteke grada Novog Sada, ovoga puta u fizički izdvojenom segmentu.

Višedecenijski običaj čitanja novina prekinut je početkom prošle godine, a osnovni razlog je manjak prostora u čitaonicama pri bibliotekama. Grad je, kao osnivač Biblioteke, prihvatio da pitanje reši. Rečeno, učinjeno.

Međutim, kada su pasionirani čitači počeli da pristižu u Poslovni centar Apolo, u nov prostor, bili su zatečeni. Reč je o skučenoj, podrumskoj prostoriji u kojoj je jedva utrpano tek sedam stolica za posetioce. Suviše malo za grad od bezmalo 400.000 stanovnika i sa tradicijom čitanja štampe.

Dobro je što je odabrana lokacija u centru grada, lako dostupna zainteresovanim iz svih kvartova. Međutim, ne samo da je prostor mali nego je i neuslovan. Nema instaliranog grejanja, pa se sobičak zagreva na strujnu peć. Plemenita električna energija koristi se za trivijalnu funkciju.

Još je gore što u prostoriji nema provetravanja. Zapravo, kako nema prozora, nema ni prirodnog osvetljenja. Posetioci se i u sred bela dana naprežu kako bi čitali pod žutim neonskim osvetljenjem. Kao da su u kupleraju.

Kada se malo bolje pogleda, vidi se da ne postoje ni prava vrata, već do pola pokretni stakleni zid fingira ulaz. Ipak,možda je najneugodnija izrazita vlažnost prostorije, pa je pored jake memle teško izdržati čitati duže od trideset minuta. Nema ni prekrivača za pod, stoga posetioci već posle desetak minuta počinju osećati hladnoću “s nogu”.

Šaljivdžijama među ljubiteljima štampe izgleda kao da je neko nameračio da stalne posetioce, navikle da čitaju i misle sopstvenom glavom, malo prevaspita. Stoga je smislio da onaj ko voli čitati mora svoju sklonost platiti prehladom, infekcijom ili slabljenjem vida. Načetog zdravlja, ređe će dolaziti u čitaonicu, sve češće će ostajati kući i gledati televizor. Kakvi da čita i misli, ima da razmišlja onako kako se sa televizijskih ekrana sugeriše.

Drugačije je teško objasniti poprilično potcenjivačku ponudu. Istina, nije lako ni u širem centru grada naći slobodan prostor. Čak ni sada kada potražnja za poslovnim prostorom godinama jenjava, pa je cena kvadratnog metra gotovo niža od cene stambenog prostora, što se ne pamti.

No, grad Novi Sad ima mogućnosti da iznađe prihvatljivo rešenje. Potrebno je malo više dobre volje, upornosti i sve može biti u redu. Ključ je u rukama lokalnih čelnika.

Izvor: 021
Foto: Pixabay