Početna Gradske teme Protest “Stop anarhiji” u petak ispred RTV-a

Protest “Stop anarhiji” u petak ispred RTV-a

protest u petak

U petak, 17. juna, od 18 sati ispred zgrade Radio-televizije Vojvodine biće održan građanski skup, kojim se, kako kažu organizatori, želi uputiti poziv na mir i očuvanje insitucionalnog poretka. Iza skupa, pod nazivom “Stop anarhiji”, stoje i profesori Novosadskog univerziteta koji izražavaju zabrinutost zbog političkog stanja i izazivanja nestabilnosti u Srbiji, pokrajini Vojvodini i Republici Srpskoj.

Organizatori skupa navode da žele da se očuva građanski mir. Takođe, pozivaju na zaustavljanje podela u srpskom društvu i smatraju da nema potrebe za tim da bilo ko delegitimiše volju građana nakon nedavno održanih izbora.

Ističu i da nije slučajno to što se skup organizuje ispred zgrade RTV-a, jer im je namera, kako kažu, da podrže zaposlene u pokrajinskom javnom servisu u borbi za afirmaciju slobodnog i nezavisnog novinarstva i profesionalnog integriteta.

“Medijski javni servis Vojvodine od 2008. do danas je politička ispostava jedne političke strukture koja je u Vojvodini ubedljivo izgubila izbore 24. aprila 2016. I očigledno je da se ta politička ispostava te političke strukture koja je bila na vlasti u pokrajini ne miri tako lako sa gubitkom privilegija i odgovarajućeg finansijskog statusa”, kaže Milorad Vukašinović, novinar i publicista.

Poruka organizatora skupa najavljenog za petak, iza kojih, kako kažu, stoji više grupa građana, jeste: “Stop anarhiji. Da institucijama.”

“Svaka revolucija, prema tvrdnji Dostojevskog, donosi lošiju vlast nego što je bila prethodna. I ta vlast, koja je došla revolucijom će, kad tad, biti skinuta s vlasti upravo nekim novim revolucionarima”, kaže Nenad Krstić, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

“Mislim da nama treba blagostanje jedne Švajcarske, gde, ako pitate prosečnog Švajcarca, on sigurno ne zna ko mu je premijer, a kamoli ministar”, kaže Viktor Til, profesor Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

Organizatori pomenutog skupa apeluju i na to da se što pre konstituišu institucije, od republičkog do lokalnog nivoa.

Pajtić: Strah od bunta građana

Vučić i njegov režim se panično plaše opravdanog bunta građana, i u toj slepoj panici prave histerične greške.

“Nigde u Evropi nikada nijedan režim nije demonstrirao protiv opozicije niti protiv javnog servisa”, rekao je listu Danas predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić povodom mitinga protiv njega i rukovodstva RTV, najavljenog za 17. jun.

Danas podseća da je “Stop lopovima” slogan koje pojedine pristalice Srpske napredne stranke ponekad koriste u “onlajn” komunikaciji, a transparent “Dajte patku tati, a možete i mami” primećen tokom protesta u Savamali prošlog vikenda, što se smatra provokacijom na račun učesnika demonstracija.

Autor: RTV
Foto: Printscreen