Početna Kultura Predstava “Od raja do beznjenice” u Galeriji Matice srpske

Predstava “Od raja do beznjenice” u Galeriji Matice srpske

plakat-beznjenica

Predstava “Od raja do beznjenice” je uzbudljiva, intrigantna, emotivna priča o odnosu najvećeg pesnika srpske književnosti i mlade, učene, prelepe Lenke Dunđerski, kćeri jednog od najbogatijih ljudi Austro-ugarske carevine, Lazara Dunđerskog, a odigraće se u petak, 17. juna u 19.30 časova.
Ljubav Laze Kostića prema Lenki Dunđerskoj ovekovečena je pesmom Santa Maria della Salute. A da li je Lenka volela Lazu, 29 godina starijeg pesnika? Šta je osećala prema njemu? Zašto se Laza oženio Julijanom Palanački? Šta je uzrok smrti Lenke Dunđerski (umrla u Beču u 25-oj godini života)? O svemu tome i još ponečemu u predstavi “Od raja do beznjenice”.

Predstava je deo šireg projekta pod nazivom “Čudesni svet Dunđerskih” koji za cilj ima da se široj javnosti predoči značaj ove porodice, njihovo graditeljsko i ekonomsko-privredno nasleđe, kao i da se osvetle one značajne ličnosti koje su u Dunđerskima našle pouzdane prijatelje i dobrotvore, poput Laze Kostića, Zmaj Jove Jovanovića, Uroša Predića, Mihajla Pupina i dr.

Pre predstave “Od raja do beznjenice” biće izvedeno monodramsko kazivanje testamenta Bogdana Dunđerskog koji sve svoje imanje ostavlja Matici srpskoj.

Nakon predstave publika će imati prilike da se prošeta Stalnom postavkom Galerije Matice srpske i čuje priču o portretima članova porodice Dunđerski koje su slikali Paja Jovanović i Uroš Predić.

Ulaznice po ceni od 500 dinara preuzimaju se pre početka predstave u Galeriji Matice srpske, samo uz prethodnu rezervaciju.

Autor: RTV
Foto: Galerija Matice srpske