Početna Gradske teme Proverava se ima li zainteresovanih privatnih partnera za Spens

Proverava se ima li zainteresovanih privatnih partnera za Spens

Grad Novi Sad želi da testira tržište, kako bi proverio da li ima zainteresovanih privatnih kompanija koje bi ušle u javno-privatno partnerstvo u JP “Sportski poslovni centar Vojvodina”.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poručio je da bi do kraja leta mogao da bude raspisan međunarodni oglas za neobavezujuće ponude preduzećima koja su zainteresovana za javno-privatno partnerstvo.

– Želimo da testiramo tržište, da vidimo da li ima zainteresovanih privatnih partnera oko saradnje za Spens, jer nam je to najveći izazov što se tiče javnog komunalnog sektora, a da opet to ne padne na teret budžeta i da time ne umanjimo neke druge pozicije – rekao je Vučević.

Konkurs bi trebalo da posluži da se vidi da li uopšte postoje oni koji bi ušli u ovakvu vrstu dogovora.

Da bi Spens mogao u budućnosti da dobije javno-privatnog partnera, Vučević je poručio i početkom godine. Tada je naveo da je potrebno da se odluči da li će se davati više novca za Spens, jer bi to značilo izdvajanja do milijardu dinara godišnje.

– Spens građani smatraju jednim od simbola grada. Ako želimo da bude simbol moramo da ga održavamo, a to košta i mora se davati više novca za njega ako želimo da ga dovedemo u neko funkcionalnije stanje. Druga opcija je da idemo u javno-privatno partnerstvo, a treća neka radikalnija mera – rekao je tada Vučević.

Komisija JKP “Stan” prihvatila je u maju ponudu litvanske firme “Civinity” za javno-privatno partnerstvo. Osim “Stana” i Spensa, privatnog partnera će dobiti i Apoteka “Novi Sad” koja se takođe nalazi u milionskim dugovima.

Prema predlogu javno-privatnog partnerstva za apoteku, ono bi trajalo 10 godina, nakon čega bi se sva pokretna i nepokretna imovina vratila gradu. Za razliku od “Stana”, gde se formira posebno preduzeće, privatni partner bi ušao direktno u Apoteku, sa učešćem od 67 odsto u upravljanju.

Izvor: 021