Početna Gradske teme Svečano otvorena opservatorija na Petrovaradinskoj tvrđavi

Svečano otvorena opservatorija na Petrovaradinskoj tvrđavi

Mala stražara na Petrovaradinskoj tvrđavi obnovljena je u cilju povećanja kapaciteta same tvrđave, i biće u funkciji opservatorije. To kulturno dobro renovirala je “Exit fondacija”, sredstvima kompanije “NIS”, koja je u okviru akcije “Zajednici zajedno” izdvojila 4.200.000 dinara za taj projekat.

Misija “Exit fondacije” je da unapredi i sačuva Petrovaradinsku tvrđavu, kao najznačajniji istorijski, kulturni i turistički objekat Novog Sada.

U obnovljenoj opservatoriji, građani mogu svakog četvrtka od 19 časova, potpuno besplatno da posmatraju pojave i objekte na nebu. Projekat za obnovu, izradio je Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Obnova opservatorije doprineće ponudi celokupnog kompleksa Petrovaradinske tvrđave, kao i turističkoj ponudi Novog Sada.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je otvaranju renoviranog objekta Male stražare na Petrovaradinskoj tvrđavi koja je obnovljena i biće u funkciji opservatorije.

– Ovaj projekat je uspešno realizovan upravo zahvaljujući tome što su se uduružila dva kvalitetna tima, dve pobedničke kompanije, koje su kao podršku u celom procesu imale stručnjake iz Grada. Čestitam kompaniji NIS, kao i “Exit” timu – najvećem brendu Novog Sada i Srbije, što su ostvarili zajedničke ciljeve uz podršku Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Oni su demonstrirali šta suštinski znači društvena odgovornost kompanija i želim im da se ne zaustave na ovom izazovu, već da nas u budućnosti obraduju nekim novim poduhvatom. Sve ovo je u sklopu sve snažnije i intenzivnije obnove Petrovaradinske tvrđave, a već su vidljivi rezultati napora koje Grad Novi Sad ulaže uz pomoć Vlade Republike Srbije, tj. radovi u vrednosti od oko dva miliona evra u cilju obnove Podgrađa. Na centralnom platou smo ovog proleća obnovili kompletnu infrastrukturu iz budžeta Grada i kontinuirano vodimo računa o našem velikom i značajnom kulturnom nasleđu, ali i turističkom i privrednom potencijalu, koji Tvrđava ima za sve nas. Drago mi je što ova mala stražara, danas moderna opservatorija, dobija svojevrsnu svežinu i novu funkcionalnu vrednost i što će posetioci sa zadovoljstvom svraćati do nje – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Osnivač “Exit”-a Dušan Kovačević istakao je da je misija “Exit fondacije” da unapredi i sačuva Petrovaradinsku tvrđavu, kao najznačajniji istorijski, kulturni i turistički objekat Novog Sada.

– Upravo okončani radovi samo su jedan u nizu koraka koji će u narednom periodu biti preduzimani da simboli Novog Sada, Petrovaradinska tvrđava i “Exit” festival dobiju novi sjaj – rekao je Kovačević.

Opservatorija se nalazi u neposrednoj blizini Komunikacione kapije, na samom prilazu Hornverku, i jedna je od ukupno tri sačuvane u okviru granica Petrovaradinske tvrđave.

Izvor: RTV
Foto: Novisad.rs