Početna Gradske teme Prva faza izgradnje Naučno-tehnološkog parka gotova naredne godine

Prva faza izgradnje Naučno-tehnološkog parka gotova naredne godine

Izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu odvija se po planu, sa malim zakašnjenjem, naveo je ministar za inovacije Nenad Popović u obilasku gradilišta za pokrajinskim čelnicima.

Reč je o projektu čija prva faza izgradnje treba da bude gotova u toku naredne godine, a za završetak cele zgrade još uvek nisu obezbeđena sva sredstva.

Ova zajednička investicija Republike i Pokrajine prostiraće se na 30.000 kvadrata, a čelnici smatraju da će značajno podići tehnološki i inovacioni potencijal cele Srbije, pa i regiona.

Ovo će biti najmoderniji i najbolji park u Jugoistočnoj Evropi, budući da su korišćena znanja i iskustva tehnoloških parkova u Lozani, Izraelu i Finskoj, a mi ćemo pokušati da sve to implementiramo, kako bi od toga imala korist naučna i inovaciona zajednica Republike Srbije“, rekao je Popović u toku obilaska gradilišta na uglu Fruškogorske i Bulevara cara Lazara.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević dodao je da je Pokrajina za prvu fazu ove godine izvojila 110 miliona dinara.

Za završetak svih radova nedostaje još sedam miliona evra, koji će biti naknadno obezbeđeni.

Inače, osnovni cilj izgradnje parka, kako je najavljeno još prošle godine, je “poslovna, infrastrukturna podrška malim novoosnovanim inkubator preduzećima, čije su delatnosti inovacije u oblasti naučnih istraživanja, kao i investicije visoko–tehnoloških kompanija u istraživanje i razvoj”.

Inkubator preduzeća moći će da koriste usluge Naučno-tehnološkog parka po povoljnijim uslovima tokom prve tri godine od njihovog osnivanja.

Izvor: 021.rs
Foto: Pokrajinska vlada