Početna Gradske teme Prva seksološka sekcija osnovana u Novom Sadu

Prva seksološka sekcija osnovana u Novom Sadu

0

Prva Seksološka sekcija Vojvodine, i prva u Srbiji, osnovana je u Novom Sadu na inicijativu doktora Vasilija Topalova, njenog predsednika i Društva lekara Vojvodine.

Prva multidisciplinarna grupa ovakve vrste, sačinjena od urologa, psihologa, psihijatara, ginekologa, kardiologa i endokrinologa, baviće se proučavanjem, lečenjem, ali i edukovanjem, prvo lekara, a onda i građana.

Vasilije Topalov kaže da danas nema nijednog seksologa u Vojvodini, dok se u čitavoj zemlji, broje na prste jedne ruke. Na medicinskim fakultetima je ova multidisciplinarna nauka zanemarena, pa ga i ne čudi što obični građani o seksu u stvari ne znaju gotovo ništa, a neke činjenice često mogu da im spasu život.

– Za početak treba znati da svaki seksualni čin za muškarca nosi rizik od smrti. Ako se tome doda da se kod nas retko obraća pažnja sa kojim lekovima muškarci kombinuju stimulanse za pojačavanje seksualne želje, tek nastaju ozbiljni problemi. Ima ona scena u američkom filmu još iz sedamdesetih godina, kada lika, kojeg glumi Džek Nikolson, udari infarkt i lekarima u hitnoj pomoći viče “uzeo sam vijagru” – kaže Topalov.

Osim izučavanja seksologije, lekari će organizovati seksološku službu gde će moći da se jave pacijenti koje muče seksualne disfunkcije i biće u stalnom kontaktu kako ne bi došlo do preklapanja terapija koje bi mogle ugroziti zdravlje pacijenata.

– Činjenica je da sam seksualni čin izaziva određeni smrtni rizik kod muškarca. Usled fizičkog napora dolazi do infarkta koji nas može ubiti. To se obično dešava u ekstremnoj seksualnoj aktivnosti, kada muškarac ima odnose sa dosta mlađom partnerkom, ili uz konzumiranje alkohola i droga – kaže ovaj lekar.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay